Foto: BoBo
Foto: BoBo

Vlada je na četrtkovi seji določila najvišje cene električne energije za gospodinjstva in male odjemalce, ki bodo začele veljati s 1. septembrom. Obenem se je odločila ohraniti tudi znižano omrežnino.

Sorodna novica Golob: Tretjini gospodinjstev bomo omogočili dostop do sončnih elektrarn

Predsednik OZS-a Blaž Cvar pa zdaj v povezavi z načrtovanimi ukrepi v sporočilu za javnost opozarja, da ti ne koristijo malim in srednje velikim podjetjem, ki so prav tako med njihovimi člani. Ta podjetja glede na zakon o oskrbi z električno energijo namreč ne izpolnjujejo pogojev za obravnavo kot mali poslovni odjemalec.

Ob tem pri OZS-u navajajo primer lesarskega podjetja, kjer ima štiristranski skobeljni stroj priključno moč 65 kilovatov. To pomeni, da presega priključno moč 43 kilovatov, ki je postavljena kot meja med malimi in velikimi poslovnimi odjemalci. Omenjeno priključno moč pa po njihovih navedbah presegajo tudi vsi gostinci, ki imajo v svoji ponudbi hrano, kovinarji, mesarji zaradi hladilnih naprav, peki in drugi.

Sorodna novica Vlada s 1. septembrom za leto dni omejila najvišje cene elektrike

V OZS-u zato pristojna ministra za infrastrukturo in gospodarski razvoj, Bojana Kumra in Matjaža Hana, pozivajo, naj ukrepi za reševanje energetske draginje zajamejo čim širše število podjetij, in to vsaj za čas kriznih razmer, za katere upajo, "da ne bodo trajale dolgo, saj podjetja spravljajo v stisko". Kot še opozarjajo, si marsikatero podjetje ne bo moglo privoščiti tako velikega napovedanega dviga stroškov za porabo električne energije v letu 2023 (večkratnih 100.000 evrov na letni ravni).

Po informacijah OZS-a pa se podjetja srečujejo še z eno težavo. Zaradi nepredvidljive situacije in neodzivnosti dobaviteljev tudi ne morejo dobiti in podpisati novih ponudb za dobavo električne energije. "Veliko podjetij se zateka tudi k alternativnim virom energije, vendar so tudi ti postopki dolgotrajni," zatrjujejo pri OZS-u. Na drugi strani pa številna podjetja, ki dobavljajo sončne elektrarne, nimajo razpoložljivih zmogljivosti za izpolnitev naročil vse do konca 2023.

Sorodna novica Ceni dizla in bencina zunaj avtocestnega križa bosta od torka nižji za več kot 10 centov

Vlada je cene električne energije za gospodinjske in male poslovne odjemalce, vključno s tistimi v večstanovanjskih zgradbah, na četrtkovi seji vlade omejila na 0,118 evra na kilovatno uro po višji tarifi, 0,082 evra na kilovatno uro po nižji tarifi ter 0,098 evra na kilovatno uro po enotni tarifi. Poleg ohranitve obstoječe, za 50 odstotkov znižane omrežnine, bo s 1. septembrom dodatno znižala še prispevek za obnovljive vire energije, ki bo prav tako prepolovljen.

Zaradi tega se bo končni strošek za električno energijo na položnicah znižal pri vseh gospodinjskih in malih poslovnih odjemalcih, ne glede na dobavitelja, je prejšnji teden ocenil minister za infrastrukturo Bojan Kumer. Prihranek za povprečnega gospodinjskega odjemalca je ocenil na od 15 do 30 odstotkov, odvisno od tega, pri kako dragem dobavitelju je.

Gre sicer za prvi sveženj ukrepov na področju električne energije. Ta teden namerava vlada obravnavati tudi problematiko visokih cen zemeljskega plina in nato še drugih oblik energije.