Paloma nujno potrebuje denar za nadaljnji razvoj. Foto: MMC RTV SLO
Paloma nujno potrebuje denar za nadaljnji razvoj. Foto: MMC RTV SLO

S podpisom pogodbe je bil zadovoljen tudi predsednik uprave Palome Tadej Gosak, Eco Invest pa delničarjem tudi tokrat za delnico ponuja 4,01 evra. Obenem so v skladu delničarje prepričali, da bodo vlagali v razvoj. Hkrati je Gosak izpostavil, da jim bo dokapitalizacija pomagala pri nadaljnjem prestrukturiranju družbe.

Eco Invest je slovaški industrijski in finančni holding z dolgoročnimi strateškimi naložbami v proizvodna podjetja, predvsem na področju celuloze in papirja, papirnatih robčkov, ovojnic in embalaže. Skupna prodaja portfelja podjetij Eco Investa znaša več kot 800 milijonov evrov in skupen kapital več kot 1,15 milijarde evrov, so navedli v Palomi.

Ker je ena najpomembnejših naložb Eco Investa 49-odstotni delež v največjem slovaškem proizvajalcu papirja, so se pojavili strahovi, da želijo Slovaki kupiti Palomo zgolj zaradi tega, da bi zmanjšali konkurenco za svojo glavno naložbo.

Počasnost sodišč odgnala Poljake
Delničarji Palome so sicer na januarski skupščini ob podpori 71-odstotnega državnega lastnika, Slovenskega državnega holdinga, z veliko večino potrdili prepotrebno 15 milijonov evrov vredno dokapitalizacijo podjetja od poljskega sklada Abris Capital, ki je poleg svežega kapitala delničarjem ponudil še po 3,30 evra za delnico. S tem so takrat zavrnili ponudbo slovaškega Eco Investa, ki je ponujal 18 milijonov evrov dokapitalizacije ter 4,01 evra za delnico.

Manjšinski delničarki Palome, družbi Nevija in Arca Capital Bohemia, sta nato z vložitvijo izpodbojnih tožb zoper januarski sklep o dokapitalizaciji podjetja uspeli, sodišče je o tem odločalo več mesecev, poljski sklad Abris Capital pa se je posledično umaknil iz postopka. Nato pa sta vložili tudi zahtevo za razširitev dnevnega reda skupščine Palome, ki je bila sklicana za 27. junij. Predlagali sta razveljavitev januarja sprejetih sklepov v zvezi z dokapitalizacijo in potrditev sklepa o vstopu slovaškega Eco Investa.