Adria Airways Tehnika je med letalskimi družbami cenjen servis. Foto: BoBo
Adria Airways Tehnika je med letalskimi družbami cenjen servis. Foto: BoBo

"Za postopek prodaje smo se skupaj z Aerodromom Ljubljana odločili, ker v zvezi z Adrio Airways Tehniko potekajo različni pogovori glede morebitne prodaje ali dokapitalizacije družbe," je povedal glavni izvršni direktor PDP-ja Matej Golob Matzele. Več podrobnosti ni izdal.
Predsednik uprave Adrie Airways Klemen Boštjančič pa je že povedal, da se Adria Airways na ta razpis za sedaj ne namerava prijaviti. Adria ima poleg predkupne pravice tudi nakupno opcijo, ki velja še približno dve leti in ki jo bo moral morebiten kupec Adrie Airways Tehnike upoštevati, je še pojasnil Boštjančič.
Lastnika prodajata 1.811.806 prednostnih kosovnih delnic Adrie Airways Tehnika z oznako AATN, ki so izdane v nematerializirani obliki in so vpisane v centralni register KDD-ja, in 1.855.818 rednih kosovnih delnic z oznako AATR, ki so izdane v nematerializirani obliki in so vpisane v centralni register KDD-ja, je razvidno z razpisa, ki sta ga PDP ter Aerodrom Ljubljana objavila v časniku Financial Times, dostopen pa je tudi na spletnih straneh obeh družb.
Mogoč le nakup celotnega deleža
PDP ima v Adrii Airways Tehniki 52,15-odstotni delež, Aerodrom Ljubljana pa 47,85-odstotnega. Delnice se prodajajo le skupaj in bodo ob prodaji proste bremen. Na prodaj so po načelu "videno - kupljeno".

Ponudbe morajo biti poslane s priporočeno pošiljko na Aerodrom Ljubljana. Na naslov prodajalca morajo prispeti najpozneje do 25. maja do 12. ure, in sicer v zapečatenih ovojnicah s pripisom "Adria Tehnika - prodaja".
Stečaji podjetje pahnili v težave
Adria Airways Tehnika se je letos namreč znašla v hudih težavah. Njen drugi največji kupec, španski letalski prevoznik Spanair, in pomemben partner, madžarski letalski prevoznik Malev, sta šla v stečaj. V družbi so pripravili načrt finančnega in poslovnega prestrukturiranja, z zaposlenimi pa so dosegli dogovor o znižanju plač.