Peko ima sicer dovolj naročil, manjka pa denarja za material. Foto: BoBo
Peko ima sicer dovolj naročil, manjka pa denarja za material. Foto: BoBo

Predsednik nadzornega sveta Peka Andrej Šušteršič je dejal, da so s kandidati za predsednika uprave, ki so se prijavili na prejšnji razpis, opravili razgovore. Pri tem so ugotovili, da so premalo panožno usmerjeni in obutvene panoge ne poznajo dovolj dobro. "Iščemo človeka z izkušnjami iz čevljarske stroke," je poudaril Šušteršič.

Razpis so zato ponovili, prosto delovno mesto pa je bilo objavljeno na zavodu za zaposlovanje in na spletni strani podjetja, rok za oddajo kandidatur je bil pet dni. Šušteršič računa, da bodo ustreznega kandidata našli že na začetku oktobra in ga za predsednika uprave imenovali sredi oktobra.

Obratni kapital do konca oktobra
Šušteršič računa, da bi novi predsednik uprave do konca oktobra lahko sklenil dogovor z bankami glede zagotavljanja obratnega kapitala. Zunanji svetovalci podjetja trenutno na zahtevo bank, ki se bojijo še večje izpostavljenosti do Peka, pripravljajo načrt finančnega in poslovnega prestrukturiranja.

Šušteršič verjame, da bodo tudi zunanji svetovalci ugotovili, da Peko ima zdravo jedro in da lahko obstane ter mu bodo zato banke priskočile na pomoč. "Želim, da Peko ostane, da ga peljemo naprej," je dejal optimistični Šušteršič.

Peko, ki potrebuje obratna sredstva, da bi se lahko s polno paro lotil proizvodnje obutve iz naslednje kolekcije pomlad-poletje, sicer že vrsto mesecev čaka na odobritev 700.000 evrov posojila.

Naročila so, manjka material
Trenutno je proizvodnja še vedno motena in ne teče v polnem obsegu. "Naročil je dovolj, vendar ni dovolj denarja za ves potreben material," je poudaril Šušteršič. Tudi pri odprodaji nepotrebnih Pekovih nepremičnin vsa sredstva ne pritečejo na račun podjetja, temveč gre glavnina za poplačilo dolgov bankam, je še pojasnil predsednik nadzornega sveta.