Proizvodnja v Peku je motena že dlje časa, saj zmanjkuje denarja za nabavo materiala, delavci pa že od konca lanskega leta dopust in presežke ur porabijo izmenično. Foto: BoBo
Proizvodnja v Peku je motena že dlje časa, saj zmanjkuje denarja za nabavo materiala, delavci pa že od konca lanskega leta dopust in presežke ur porabijo izmenično. Foto: BoBo

Kot so o poteku postopka za prodajo tržiškega Peka zagotovili na Slovenski odškodninski družbi (Sod), je postopek prodaje v sklepni fazi. Komisija za vodenje postopka skupne prodaje je svoje delo zaključila in predlog odločitve tudi že posredovala upravam lastnikov v odločanje.

Sodu skladno z zakonom o Slovenskem državnem holdingu pred prodajo deleža v Peku ni treba pridobiti soglasja državnega zbora ali vlade. Mora pa soglasje DZ-ja na predlog vlade pridobiti DSU - Družba za svetovanje in upravljanje, ki je v stoodstotni lasti Slovenije in ki poleg države, Gorenjske banke in SKB-ja sodeluje v konzorciju prodajalcev.

Na DSU-ju so pojasnili, da so gradivo za izdajo soglasja državnega zbora za prodajo delnic družbe Peko že poslali na ministrstvo za finance in pričakujejo, da bo DZ vlogo za soglasje obravnaval na naslednji seji.

Proizvodnja v Peku je motena že dalj časa
V Peku sicer že več mesecev težko čakajo novega lastnika in ne vedo, zakaj po poročilu komisije 28. marca država še kar ni sprejela končne odločitve. Komisija je namreč kar osem mesecev vodila pogajanja in v podjetju se sprašujejo, kdo bi bil lahko še bolj pristojen od nje, da sprejme končno odločitev.

Proizvodnja v Peku je motena že dalj časa, saj zmanjkuje denarja za nabavo materiala, delavci pa že od konca lanskega leta dopust in presežke ur uporabijo izmenično. Več dni je proizvodnja že stala v šivalnici, pa tudi v montaži. Tako Peko ne more niti izpolnjevati naročil niti z obutvijo zalagati svojih trgovin. Kot ocenjujejo v podjetju, je zaradi tega samo v prvih treh mesecih leta že nastalo za vsaj dva milijona evrov poslovne škode.

Osimpex kot najboljši kupec
Kot je znano, naj bi osiješki Osimpex, ki ga je komisija izbrala kot najboljšega kupca za Peko, družbi takoj zagotovil štiri milijone evrov svežega kapitala, v prihodnjih petih letih pa naj bi se zavezal v razvoj družbe vložiti skupaj dva milijona evrov oziroma 400.000 evrov na leto. Od okoli 380 delavcev, kolikor jih Peko zaposluje v Sloveniji, se je hrvaško podjetje tudi zavezalo, da bo najmanj pet let obdržalo 280 zaposlenih.