Peko se spopada s hudimi poslovnimi težavami. Foto: BoBo
Peko se spopada s hudimi poslovnimi težavami. Foto: BoBo
Hrvaško podjetje Osimpex bo reševalo Peko

Poslanci so predvsem opozarjali, da ni nobenih zagotovil za zaveze, ki jih je pri prevzemu Peka dal Osimpex, poudarili pa so tudi, da je lastnik podjetja osumljen korupcije. Peko bi sicer kupila hrvaška družba Osimpex, kupnina za 100-odstotni delež v obutvenem podjetju pa bi znašala dva milijona evrov.

Poleg tega se je Osimpex zavezal, da bo do leta 2017 ohranil vsaj 280 od 380 delovnih mest v družbah Peko in PGP Inde. Za dokapitalizacijo naj bi ob prenosu lastništva zagotovil dva milijona, do leta 2017 pa skupno šest milijonov evrov.
Zavezal se je k naložbam za tehnološke posodobitve, razvoj izdelkov, modernizacijo prodajne mreže in krepitev blagovne znamke v višini dva milijona evrov ter k zagotovitvi dolžniškega financiranja za nabavo materiala in gotovih izdelkov za takojšen plasma na prodajne police.
Po dodatnih pogajanjih so v kupoprodajno pogodbo za zavarovanje plačila pogodbenih kazni vnesli nakupno opcijo. Država bo tako lahko v petih letih, če kupec ne bo izpolnjeval zavez, celoten delež odkupila nazaj za en evro. Kupec bo moral tudi ob vseh večjih poslovnih dogodkih obveščati državo.

Hrvaško podjetje Osimpex bo reševalo Peko