Foto: BoBo
Foto: BoBo

Vlada je potrdila novo uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, ki interval za določanje cen goriv ohranja pri 14 dneh, so za Slovensko tiskovno agencijo potrdili na Ukomu. Kljub drugačnim prvotnim informacijam pa ni spremenila najvišjih dovoljenih marž za gorivo.

Najvišja dovoljena marža trgovcev ostaja 0,0794 evra za liter bencina, 0,0783 evra za liter dizelskega goriva in 0,08 evra za liter kurilnega olja. Vlada tako ni uslišala pozivov naftnih trgovcev k zvišanju marž, ki da so odločno prenizke za konkurenčno poslovanje.

Enoletna uredba bo začela veljati v torek.

Sprva je bil na spletnih straneh vlade objavljen predlog uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, po katerem bi bila najvišja dovoljena marža trgovcev 0,0994 evra za liter bencina in 0,0983 evra za liter dizelskega goriva. V obeh primerih bi to pomenilo dva centa več kot do zdaj. Po pojasnilih vladnega urada za komuniciranje (Ukom) je šlo za pomoto.

Trgovinska zbornica: Marže ne zadoščajo za operativne stroške

Trgovinska zbornica Slovenije (TZS) je po lastnih navedbah globoko presenečena, razočarana in močno zaskrbljena. Vlada z določili uredbe po njihovih besedah vztraja pri ureditvi, na podlagi katere naftne družbe še naprej poslujejo v nemogočih gospodarskih razmerah. Najvišja dovoljena višina marž, kot jo je določila vlada, bo po navedbah trgovcev močno otežila naložbe naftnih družb ter s tem zavrla njihov razvoj in zeleni prehod. Dolgoročno bi se lahko zgodili stečaji, posledično pa tudi težave pri oskrbi z energenti. Trenutne višine marž namreč ne zadoščajo niti za pokrivanje operativnih stroškov, ki zaradi inflacije in naraščajočih stroškov dela rastejo, so opozorili.

Zapisali so tudi, da je v takšnih pogojih nemogoče izpolnjevati zakonsko obvezo o vsebnosti biokomponent v fosilnih gorivih. TZS bo pristojna ministrstva prosil za sestanek, na katerem bi jim lahko znova predstavili posledice takšnega ukrepa. "Obenem gospodarskega ministra pozivamo, da nemudoma skliče svet za cene," so dodali.

Sorodna novica Zaposleni v Petrolu vlado sprašujejo: Ali se pripravlja prodaja Petrola?

Petrol: Nezakonito sprejemanje uredbe

"Postopek priprave in sprejemanja uredbe kaže na nespoštovanje pravne države, nerazumevanje tematike in odsotnost dialoga. Uredba, ki jo je sprejela vlada, ne upošteva utemeljenih pripomb trgovcev z naftnimi derivati in strokovnih združenj," so medtem navedli v Petrolu, največjem trgovcu z naftnimi derivati v državi.

Preseneča jih tudi vztrajanje pri "arbitrarnem in nezakonitem sprejemanju" uredbe, saj je bila sprejeta v odsotnosti delovanja sveta za cene, ki ga zahteva zakon o kontroli cen. "Ukrep je bil sprejet v nasprotju z načelom nujnosti in sorazmernosti, brez zakonsko zahtevanih analiz in obrazložitev," so zapisali. Predlagani ukrep regulacije po njihovem prepričanju ni proporcionalen, saj da celotno breme regulacije še naprej nosijo trgovci z naftnimi derivati, medtem ko država pobira več davščin kot v preteklosti. V Petrolu so tako presenečeni nad "nerazumnimi in škodljivimi potezami, ki ogrožajo poslovanje enega od ključnih slovenskih podjetij in stebrov slovenskega gospodarstva ter zavirajo zeleni prehod".

Shell Adria: Pogrešamo strokovne utemeljitve

Shell Adria Foto: Reuters
Shell Adria Foto: Reuters

"Vlada je v veliki večini prezrla vse naše argumente. V celoti je prezrla argumente za popolno deregulacijo cen naftnih derivatov po vzoru tako rekoč celotne Evropske unije in nam primerljivih držav. Prav tako je povsem prezrla naše pozive k zvišanju najvišjih dovoljenih marž. Opustila je zgolj svojo prvotno namero za podaljšanje intervala za določanje cen goriv s 14 na 28 dni," so v odzivu za Slovensko tiskovno agencijo zapisali v podjetju Shell Adria. Trgovci bi obenem od vlade pričakovali predstavitev strokovnih argumentov za takšno odločitev. "Strokovne utemeljitve na vladni strani pogrešamo že ves čas," so navedli v družbi.

Interval za določanje cen goriv je nameravala vlada sprva podaljšati s 14 na 28 dni, kar je prav tako razburilo trgovce, a jim je v tem pogledu prisluhnila in si na koncu očitno premislila.