Konzorcij bank, Pivovarne Union, Radenske in nekaterih delniških skladov skupaj prodaja 55,92 odstotka delnic Mercatorja. Foto: BoBo
Konzorcij bank, Pivovarne Union, Radenske in nekaterih delniških skladov skupaj prodaja 55,92 odstotka delnic Mercatorja. Foto: BoBo

Predsednik nadzornega sveta pivovarne Vladimir Malenković je za STA pojasnil, da si je uprava pivovarne pri pogajanjih o sklenitvi sporazuma glede prodaje Mercatorja prizadevala čim bolj zaščititi interese pivovarne in drugih družb iz skupine Laško.

K skupni prodaji 55,92 odstotka Mercatorja so tokrat pristopili Pivovarna Union, ki ima v lasti največ, 12,3 odstotka Mercatorja, Nova Ljubljanska banka, ki je lastnica 10,75 odstotka delnic, Pivovarna Laško, ki je 8,43-odstotna lastnica, Nova Kreditna banka Maribor, Gorenjska banka, Prvi faktor-Faktoring Beograd, Abanka, Radenska, Banka Koper, Hypo banka, NFD 1 delniški investicijski sklad, Banka Celje in NFD Holding.

Dokler sporazum velja, delnic ne bodo prodajali sami
Iz osnutka prodajne pogodbe je mogoče razbrati, da pogodbene stranke ocenjujejo, da bo prav s skupno prodajo mogoče doseči najvišjo prodajno ceno. Pogodbene stranke so tudi soglasne, da se prodajni postopek Mercatorja izvede ob sodelovanju finančnega svetovalca ING bank iz Londona. Pogodbene stranke so se tudi dogovorile, da v času veljavnosti sporazuma o prodaji Mercatorja ne bodo samostojno prodajale ali menjavale delnice Mercatorja.

Če londonski ING, ki je vodil tudi zadnjo prodajo Mercatorja, v treh mesecih od dneva sklenitve mandatne pogodbe ne prejme nezavezujoče ponudbe potencialnega kupca, ki jo kot primerno potrdijo pogodbene stranke, pa sporazum o prodaji Mercatorja preneha veljati.

Omenjene pogodbene stranke razen beograjskega Prvega faktorja so večinski delež v Mercatorju prodajale že lani in na začetku letošnjega leta, vendar je bila prodaja hrvaškemu Agrokorju, ki je za delnico Mercatorja ponujal 221 evrov, neuspešna.