Agrokor je svojo prvo ponudbo za Mercator umaknil, ker se s prodajalci ni mogel dogovoriti. Foto: MMC RTV SLO
Agrokor je svojo prvo ponudbo za Mercator umaknil, ker se s prodajalci ni mogel dogovoriti. Foto: MMC RTV SLO

Nekdanji predsednik uprave Mercatorja in ljubljanski župan Zoran Janković je ob robu obiska v Zagrebu novinarjem dejal, da se bo v primeru javne ponudbe Agrokorja vsak lastnik delnic Mercatorja lahko odločil, kaj bo storil, zato na prodajo politika ne bo mogla vplivati. Dodal je, da sam kot lastnik delnic največjega slovenskega trgovca ne bi imel nič proti javni ponudbi hrvaške družbe, vendar na, kot se je izrazil, tako hipotetično vprašanje, za zdaj ne more odgovoriti: "Boste že videli, če bo javna ponudba."

Janković vzroke za propadlo prodajo Mercatorja Agrokorju vidi v tem, da je bila zadnja ponudba hrvaške družbe namenjena določeni skupini delničarjev, ne pa vsem lastnikom delnic. "Ta skupina je pod vplivom politike, saj je država večinska lastnica banke, ki je večinska lastnica Pivovarne Laško. Sicer pa ne vem, ali je prišlo do vpliva politike ali ne. Pri javni ponudbi tega vpliva ni in bo zadeva odvisna od ponudbe," je dejal Janković, ki je Mercator vodil osem let (med letoma 1997 in 2005).

"Nihče ne more z dekretom ničesar ustaviti. Bilo je veliko nepotrebnih zgodb, na koncu se bo vse rešilo z dogovorom o povezovanju, ki lahko ima različne oblike, ali z javno ponudbo kakšnega izmed ponudnikov," je še dejal ljubljanski župan in dodal, da bi sam sicer raje videl, da Mercator ostane samostojen ali da gre v določeno povezovanje.

Javno ponudbo naj bi Agrokor objavil septembra
Agrokor, ki se je sicer več mesecev potegoval za nakup 52,10-odstotnega deleža Mercatorja v lasti konzorcija prodajalcev, bank in družb iz skupine Pivovarne Laško, je februarja letos umaknil svojo ponudbo, ker se mu z lastniki ni uspelo dogovoriti. Hrvaški mediji pa so nato sredi maja poročali, da naj bi Agrokor javno ponudbo za odkup delnic Mercatorja, katere uspešnost bo postavil pri 75 odstotkih in eni delnici, objavil septembra. Tolikšen lastniški delež bi lastniku Agrokorja Ivici Todoriću zagotovil tudi nemoteno upravljanje družbe.

Agrokor naj bi v novem poskusu za delnico Mercatorja v vsakem primeru ponudil manj kot 221 evrov, kolikor je hrvaška družba lani ponujala konzorciju prodajalcev, je poročal zagrebški Poslovni dnevnik.