Todorić je bil nekoč najbogatejši človek na Hrvaškem. Foto: EPA
Todorić je bil nekoč najbogatejši človek na Hrvaškem. Foto: EPA

Hrvaško visoko kazensko sodišče je v ponedeljek potrdilo odločitev zagrebškega županijskega sodišča, da je finančno izvedensko mnenje, na katerem temelji obtožnica proti nekdanjemu lastniku Agrokorja Ivici Todoriću v primeru, znanem kot Veliki Agrokor, nezakonit dokaz.

Državno tožilstvo po tej obtožnici Todorića in 14 drugih oseb bremeni vrste finančnih malverzacij, s katerimi naj bi Agrokor oškodovali za 160 milijonov evrov, Todorić pa naj bi si prilastil premoženjsko korist 122,5 milijona evrov.

Izvedensko mnenje, za katero je državno tožilstvo plačalo 1,3 milijona evrov, je bilo ključni dokaz državnega tožilstva. To se bo zdaj moralo odločiti, ali bo naročilo novo izvedensko mnenje, opustilo obtožnico ali pa jo spremenilo.

Plenković je v torek dejal, da odločitev sodišča škodi postopku in ugledu državnega tožilstva ter da bi to moralo odgovarjati. "So popolnoma neodvisni, samostojni in sami sprejemajo odločitve, pod tem se razumeta tudi strokovnost in odgovornost, vključno s prevzemanjem odgovornosti za takšne situacije," je dejal.

Plenković je še izpostavil, da je vlada, ko je Agrokor leta 2017 zapadel v finančne težave, imela dve možnosti – da ukrepa ali ne.

"Če ne bi ukrepali, bi imeli stečaj Agrokorja. Vprašanje, koliko ljudi bi ostalo brez dela," je dejal. Pri tem je spomnil, da so posredovali s posebnim zakonom ter ohranili delovna mesta in podjetje, izplačali družinska kmetijska gospodarstva in ohranili na nogah dobavitelje Agrokorja.

Plenković: Cilj vlade je bil dobronameren

Za Agrokor, ki je bil v lasti Todorića, je hrvaška vlada, potem ko se je koncern zaradi hude prezadolženosti znašel pred propadom, sprejela zakon o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih, znan kot lex Agrokor. Postopek izredne uprave nad prezadolženim hrvaškim koncernom Agrokor se je začel aprila 2017 in se je končal lani. V tem času je na pogorišču Agrokorja nastala skupina Fortenova z novimi lastniki.

Plenković je v torek komentiral tudi obtožbe Todorića, da mu je država odvzela podjetje. Dejal je, da so te teze zgrešene, cilj vlade pa je bil "dober, dobronameren in pravilen".

Todorić je v ponedeljek po odločitvi visokega kazenskega sodišča na novinarski konferenci dejal, da je sodni postopek v primeru Agrokor z izločitvijo izvedenskega mnenja mrtev.

Zmago si obeta tudi na arbitražnem sodišču v Washingtonu, kjer je Mednarodni center za poravnavo investicijskih sporov (ICSID) prejšnji teden zavrnil pritožbo hrvaške vlade in sprejel tožbo Todorića proti Republiki Hrvaški zaradi prestrukturiranja Agrokorja v okviru izredne uprave.

"To se jim danes ruši kot hišica iz kart. Stoodstotno bom dobil tudi arbitražo. Očitno se nihče ne zaveda, kakšna škoda se dela. Neverjetno je, da se neka država s takšnimi možnostmi ne zaveda, v kakšno avanturo se je spustila," je dejal v ponedeljek.

Todorić je tožbo v Washingtonu vložil marca 2020, v njej pa naj bi po navedbah hrvaških medijev zahteval okoli štiri milijarde kun ali nekaj več kot pol milijarde evrov odškodnine.