Dow Jones je v četrtek padel za več kot 500 točk. Delnice banke Bank of America so izgubile 7,4 odstotka, Citrigroupa 6,6 odstotka in Hewlett-Packarda 5,1 odstotka. Foto: EPA
Dow Jones je v četrtek padel za več kot 500 točk. Delnice banke Bank of America so izgubile 7,4 odstotka, Citrigroupa 6,6 odstotka in Hewlett-Packarda 5,1 odstotka. Foto: EPA
V New Yorku so delniški indeksi od triletnega vrha, doseženega konec aprila, oddaljeni že več kot 10 odstotkov, kar za zdaj pomeni le popravek, ne pa še medvedjega trenda. Foto: EPA

Že dva tedna je smer gibanja delnic le ena, navzdol, toda padci so bili v mejah normalnega. V četrtek pa so vlagatelji povzročili pravo razprodajo delnic in selitev kapitala v obveznice. Indeks Dow Jones (11.383 točk) je padel za 512 točk (več kot štiri odstotke), kar pomeni najbolj črn dan po začetku leta 2009, ko je bila finančna kriza na vrhuncu. Cena dveletnih ameriških državnih obveznic je dosegla rekordno raven, donos je posledično padel rekordno nizko.

Milano že 30 odstotkov pod vrhom
Wall Street za zdaj uradno doživlja le popravek, saj so indeksi od letošnjih vrhov oddaljeni dobrih deset odstotkov, za začetek medvedjega trenda pa bi morali pasti še za deset odstotkov. Nekatere evropske države so medtem že zadostile "medvedjemu kriteriju". Milanska borza je že 30 odstotkov pod vrhom. Frankfurtski DAX30 se je v četrtek znižal za 3,4 odstotka, danes pa že v uvodnih minutah za dodatne štiri odstotke, vendar črnega petka le ni bilo, sa je DAX nato vidno okreval. Ob 14.30 je vlagatelje razveselila novica, da je ameriško gospodarstvo julija ustvarilo 117 tisoč novih delovnih mest, kar je bolje od pričakovanj.

Evro spet na dnu v primerjavi s frankom
Vzrok za negotovost vlagateljev je treba iskati na obeh straneh Atlantskega oceana. V ZDA se je gospodarska rast v prvem polletju povsem ustavila, sveži makroekonomski kazalci pa ne kažejo dobro. Evropo pretresa dolžniška kriza. V središču pozornosti sta zdaj Italija in Španija, ki bi utegnili potrebovati finančno pomoč, če bosta želeli poplačati obveznosti. Pribitki na obveznice omenjenih držav so se zadnje dni strmo dvignili (416 točk pri italijanski obveznici v primerjavi z nemško), evro pa izgublja zlasti v primerjavi s frankom. Novo dno znaša 1,0731 franka.

Matej Tomažin, član uprave KD skladi, je za MMC ob 14.30 povedal:
"Stanje je negotovo in se spreminja iz dneva v dan. Res je, da je bila danes ob odprtju evropskih trgov ekstremna rdečica, toda na nekaterih trgih se je stanje že malo umirilo - Italija je bila na začetku za pet odstotkov v minusu, zdaj je pozitivna.

Današnji ameriški makroekonomskih podatki so bili pozitivni, kar bi lahko malenkostno umirilo napovedi o črnem scenariju
."


ECB spet kupuje obveznice kritičnih držav
Kako prestrašeni so bili v četrtek ameriški vlagatelji, zgovorno dokazuje indeks volatilnosti Vix, znan tudi kot indeks strahu. Poskočil je kar za 35 odstotkov in pri 31,66 točke dosegel najvišjo raven po juliju 2010. Takšne enodnevne rasti ni bilo od februarja 2007. Signali Evropske centralne banke, da po štirih mesecih spet kupuje vladne obveznice prezadolženih držav, niso pomirili trga, še manj posredovanje Japonske centralne banke, ki je na deviznem trgu prodajala jene.

Lahka nafta pod 85 dolarji
V igro bi se lahko spet vključila ameriška centralna banka in najavila nove spodbujevalne ukrepe. Z junijem se je iztekel 600 milijard dolarjev vreden program QE2, v okviru katerega je Fed odkupoval obveznice in skrbel za presežno likvidnost. Podobna akcija bi verjetno, vsaj začasno, pomirila trge. Tudi surovine so izgubile tla pod nogami: cena lahke nafte je zdrsnila pod 85 dolarjev, tako da bo bencin v torek cenejši, če seveda ne bo vlada zvišala trošarin.

Tečaji delnic v prvi kotaciji:

PETROL

+0,24 %

210,10 EUR

TELEKOM

-0,01 %

72,99

MERCATOR

+0,25 %

159,25

LUKA KOPER

-0,50 %

12,00

KRKA

-1,00 %

59,50

GORENJE

-5,00 %

7,60

NOVA KBM

-5,54 %

5,951

INTEREUROPA

-7,50 %

1,85


Petodstoten padec Nove KBM in Gorenja
Na Ljubljanski borzi so se delnice Nove KBM in Gorenja pocenile za pet odstotkov. Nova KBM je prvič pogledala pod šest evrov. S Krkinimi delnicami je bilo za 1,3 milijona evrov prometa, podpora pri 60 evrih pa je popustila in cena je zdrsnila do 58,82 evra, kar je najmanj v zadnjih treh mesecih. V prvi kotaciji so se podražile le Petrolove delnice. Indeks SBI TOP (715 točk) se je znižal za 1,05 odstotka. Tečaj Pivovarne Laško je izgubil še 10 odstotkov in se izoblikoval pri 10 evrih.