Jože Podgoršek. Foto: BoBo
Jože Podgoršek. Foto: BoBo

Zdaj se bo moral najprej predstaviti pred odborom DZ-ja za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter pri tem tudi odgovarjati na vprašanja njegovih članov.

Predsednik odbora Edvard Paulič je to sejo sklical za ponedeljek, 12. oktobra. Zadnjo besedo pri imenovanju na položaj kmetijskega ministra bodo nato imeli poslanci na plenarni seji DZ.

Predlagani naslednik po odstopu Pivčeve

Dozdajšnja kmetijska ministrica Aleksandra Pivec je včeraj odstopila med sejo DZ-ja, na kateri so razpravljali o premierjevem predlogu za njeno razrešitev. S tem je predsednik vlade sledil zahtevi stranke DeSUS, v katere kvoto sodi vodenje kmetijskega ministrstva.

Sorodna novica Aleksandra Pivec ni več ministrica, DZ seznanjen z njenim odstopom

V DeSUS-u so Janeza Janšo pozvali k razrešitvi Pivčeve 25. septembra, potem ko je bila dva meseca in pol tarča očitkov zaradi prepletanja službenih in zasebnih obveznosti ob njenih obiskih na Krasu in v Izoli. Sama je vse očitke vztrajno zavračala, zato je izgubila zaupanje pri poslancih stranke, ki jo je tedaj vodila.

Hkrati so za njenega naslednika že predlagali zdajšnjega državnega sekretarja na kmetijskem ministrstvu Jožeta Podgorška. "Preprosto ne verjamem, da ne bi bil primeren. Gre za strokovnjaka, doktorja znanosti s tega področja, ne nazadnje aktivnega državnega sekretarja, ki pozna razmere," je nekaj dni pozneje o njem dejal začasni zastopnik DeSUS-a Tomaž Gantar.

Podgoršek je agrarni ekonomist

Podgoršek, rojen marca 1974, je končal srednjo kmetijsko šolo Grm in študij nadaljeval na biotehniški fakulteti, kjer je po diplomi doktoriral s področja agrarne ekonomike.

Poklicno pot je začel v gospodarstvu, marca 2015 je postal prvi varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano, od septembra 2018 pa je državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Zdaj se bo moral najprej predstaviti pred odborom DZ-ja za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter pri tem tudi odgovarjati na vprašanja njegovih članov. Datum seje še ni določen, so za Slovensko tiskovno agencijo povedali v DZ-ju. Zadnjo besedo pri imenovanju na položaj kmetijskega ministra bodo nato imeli poslanci na plenarni seji DZ-ja.

Dva mandata Aleksandre Pivec

Pivčeva je kot ministrica veliko hodila po terenu. Foto: BoBo
Pivčeva je kot ministrica veliko hodila po terenu. Foto: BoBo

Pivčeva je sicer svoje delo na kmetijskem ministrstvu, ki ga je vodila od nastopa mandata vlade Marjana Šarca septembra 2018, ocenjevala kot dobro. Med dosežki v tem času je omenjala zlasti povečanje proračuna ministrstva, pripravo sprememb zakonodaje o kmetijskih zemljiščih ter spremembe uredb za črpanje evropskih sredstev.

Njen drugi mandat na ministrstvu je zaznamovala pandemija covida-19, zaradi česar je bil velik poudarek dela ministrstva tudi na pripravi protikriznih ukrepov za kmete, za odpravo tržnih nesorazmerij, ki jih je pandemija povzročila, in za zagotovitev ustrezne oskrbe s hrano v izrednih razmerah.

Veliko je hodila po terenu in pri tem ugotavljala, da njeno delo in delo celotne njene ekipe cenijo tisti, ki jim je bila namenjena njihova pozornost. "Številni od mojih začrtanih projektov tako ostajajo nedokončani, zato bom razmislila, kako lahko tudi v prihodnje pripomorem k razvoju podeželja, do katerega se je večina politične javnosti doslej obnašala mačehovsko," je napovedala v ponedeljek.

Med svojimi ključnimi nalogami je vse od prihoda na ministrstvo izpostavljala področja, kot so zagotavljanje varne in kakovostne hrane, krepitev samooskrbe s promocijo lokalne hrane, nadaljnje urejanje odnosov v verigi oskrbe s hrano, prilagajanje kmetijstva podnebnim spremembam, dvig dodane vrednosti in produktivnosti v kmetijstvu, ohranitev podeželja in kmetijske dejavnosti na območjih z omejenimi dejavniki ter spopad z demografskimi izzivi v kmetijstvu.

Sorodna novica Po Pivčevi DeSUS zapušča tudi podpredsednica stranke Anita Manfreda

Ena bistvenih nalog ministrstva je tudi priprava programskih dokumentov za črpanje sredstev skupne kmetijske politike v naslednjem večletnem finančnem obdobju EU-ja ter zagovarjanje slovenskih interesov pri reformi skupne kmetijske politike.

Že lani jeseni je napovedala tudi korenitejše spremembe zakona o kmetijstvu s posegom v definicijo kmeta in kmetijskega gospodarstva ter spremembe zakonov o dedovanju kmetijskih gospodarstev, o gospodarjenju z gozdovi in o zaščiti živali. Vse to bo zdaj počakalo novega ministra.