Aleksandro Pivec so DeSUS-ovi poslanci pozvali k odstopu z mesta predsednice stranke. Foto: BoBo
Aleksandro Pivec so DeSUS-ovi poslanci pozvali k odstopu z mesta predsednice stranke. Foto: BoBo

Člani sveta stranke DeSUS namreč danes vse in še tudi do jutri do 12. ure na korespondenčni seji glasujejo o tem predlogu, ki so ga sicer že pred časom oznanili njihovi poslanci. Kot nam je povedal predsednik sveta Anton Urh, so se za to potezo odločili po pogovoru s predsednikom vlade Janezom Janšo, ki je izrazil željo, da se o tej potezi jasno izrečejo tudi organi stranke, hkrati pa naj predlagajo njenega naslednika – to bo dozdajšnji državni sekretar Jože Podgoršek.

Kljub mnenju, da ima tudi po pogovoru s predsednikom vlade še vedno njegovo podporo, bo Aleksandra Pivec na začetku prihodnjega tedna najverjetneje razrešena z mesta kmetijske ministrice. Čeprav člani sveta kar nekoliko presenetljivo o tem niso razpravljali na sredni seji na Gospodarskem razstavišču, pa so zdaj vendarle prisluhnili predlogu poslanske skupine in tako od danes do jutri poteka korespondenčna seja z eno samo točko.

Izid glasovanja bo torej znan jutri zgodaj popoldne, glede na razmerje sil znotraj sveta pa je skoraj gotovo, da bodo svetniki sklep podprli in o tem takoj obvestili tudi predsednika vlade, od katerega pričakujejo, da bo njihovo odločitev spoštoval. Aleksandra Pivec, ki je bila danes na obisku pri zamejskih Slovencih v Italiji, je nad potezo sveta stranke po naših informacijah negativno presenečena, danes pa za komentar ni bila dosegljiva.

Poslanci DeSUS-a in začasni zastopnik stranke Tomaž Gantar so razrešitev Pivčeve Janši predlagali v skladu z dogovorom 18. septembra. Takrat so se z njim v večernih urah sešli v prostorih DZ-ja (STA).

Ministrica Pivec pred razrešitvijo
DeSUS namesto Pivčeve predlaga Podgorška