Dokončna politična usoda Pivčeve je zdaj v rokah premierja Janše. Foto: BoBo
Dokončna politična usoda Pivčeve je zdaj v rokah premierja Janše. Foto: BoBo

"Po naših informacijah je 38 članov sveta glasovalo za njeno razrešitev, devet jih je bilo proti. To najverjetneje pomeni, da Pivčeva od prihodnjega tedna dalje ne bo več ne kmetijska ministrica ne podpredsednica vlade," je za TV Slovenija poročala Nina Mrzlikar. 12 je bilo vzdržanih oziroma niso glasovali, dodaja STA.

Svet DeSUS-a o razrešitvi Pivčeve kot ministrice

V stranki pričakujejo, da bo premier sledil njihovemu pozivu in predlagal razrešitev Pivčeve že v teh dneh.

"V nadaljevanju je na vrsti premier Janez Janša, ki je tudi zahteval, da se organi DeSUS-a izrečejo o razrešitvi, a ni pričakovati, da bi ravnal v nasprotju s stališčem stranke, ki je tudi predlagala Pivčevo. Ta torej lahko začne pospravljati ministrsko pisarno, na njen stolček naj bi sedel državni sekretar Jože Podgoršek," je v poročilih Danes do trinajstih poročal Radio Slovenija.

Sorodna novica Svet stranke DeSUS odloča o predlogu razrešitve Pivčeve z mesta ministrice

Potem ko so poslanci DeSUS-a na premierja naslovili zahtevo, naj razreši Pivčevo s položaja kmetijske ministrice in podpredsednice vlade, je svet stranke glasoval o njeni usodi. Dopisna seja se je končala ob 12.00.

Predsednik sveta stranke Anton Urh je za Radio Slovenija pojasnil: "Moram reči, da je bil izid sprejet s potrebno večino. Mi nismo s tem glasovanjem razrešili Aleksandre Pivec. To glasovanje je bilo samo tisto, kar je premier zahteval – kakšno je naše stališče, ali naj jo odstavi ali ne. Vse pa je odvisno od predsednika vlade, ali jo bo odstavil ali ne," je dejal.

Pivčeva s prstom kaže na pritiske posameznikov

V kabinetu predsednika vlade so za STA povedali, da poziva sveta DeSUS-a glede razrešitve ministrice ne bodo komentirali. Pivčeva pa je v svojem odzivu zapisala, da je ta zahteva popolnoma brez argumenta proti njenemu strokovnemu delu.

"Aktivnosti, ki se vršijo, so pričakovano nadaljevanja popolne diskreditacije in likvidacije mene z vseh funkcij in javnega političnega prostora in tudi tokrat popolnoma mimo vseh političnih in demokratičnih standardov. Zloraba stranke DeSUS s strani posameznikov, ki se je skoncentrirala na pritiske posameznikov v organih stranke, je tipičen primer," je zatrdila.

Kot je navedla, gre za izpolnjevanje lastnih interesov in maščevanja ter preprečevanja končevanja težkih, a pomembnih odprtih tem, kot je "razčiščevanje kriminalnih dejanj v družbi Slovenski državni gozdovi", kar bi se z njenim umikom s funkcije prikrilo in utišalo, zatrjuje.

Vztraja, da želijo prek nje zrušiti vlado. Kot navaja, na to očitno kaže dejstvo, da se niso ustavili pri njenem umiku s položaja predsednice stranke. "Namen se izrazito kaže v zahtevi po moji odstavitvi iz funkcije ministrice, popolnoma brez argumenta proti mojemu strokovnemu delu in kljub veliki podpori deležnikov, ki jih resor pokriva (kmetov, gozdarjev, lovcev in ribičev). Njihova podpora je bila večkrat tudi javno izražena," je poudarila.

Kljub pozitivnemu odzivu s terena in občinskih organizacij, ki pri teh dejanjih ne želijo sodelovati, se po besedah Pivčeve izvajajo vse dejavnosti za onemogočanje njene kandidature na kongresu, na katerem naj bi se znova potegovala za mesto predsednice DeSUS-a. Na to, kot pravi, kažejo vse poteze začasnega zastopnika stranke in poslanske skupine.

"Verjamem, da se stranka približuje točki, ko ne bo več imela prihodnosti na političnem prostoru. Moja prva prioriteta ostaja zagotovitev poštenih postopkov in volitev na kongresu stranke," je napovedala in se zahvalila vsem posameznikom ter skupinam na terenu za močno podporo.

Pivčeva prepričana, da so v ozadju interesi posameznikov

Za naslednika predlagan Podgoršek

Zastopnik stranke Tomaž Gantar in poslanci DeSUS-a so razrešitev Pivčeve predlagali v skladu z dogovorom 18. septembra, je razvidno iz dopisa, ki so ga v četrtek posredovali predsedniku vlade.

Poslanci so zahtevali od predsednika vlade, da Pivčevo razreši kot podpredsednico vlade in kot ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Predsednik vlade se je s tem delno strinjal, je pa izrazil željo, da bi to potrditev dali tudi organi stranke. Gantar je Janši tudi predlagal naslednika, in sicer državnega sekretarja na ministrstvu za kmetijstvo Jožeta Podgorška. Janša se je s tem strinjal.

Gantar: Pivčeva se je diskreditirala sama

Gantar je za Radio Slovenija dejal, da je bila odločitev sveta DeSUS-a pričakovana. Odziv Pivčeve, da gre za nedemokratične postopke, pa je ocenil kot absurden. Kot pravi, je diskreditirala samo sebe s svojimi ravnanji in postopki ter si ne nazadnje zato prislužila interpelacijo.

Skupaj s poslansko skupino DeSUS-a pričakuje, da bo Pivčeva razrešena že na septembrski seji DZ-ja. To bi se lahko zgodilo že v torek, in sicer v okviru mandatno-volilnih zadev.

Predsednik vlade želi, da razrešitev Pivčeve z mesta ministrice potrdijo organi stranke. Foto: BoBo
Predsednik vlade želi, da razrešitev Pivčeve z mesta ministrice potrdijo organi stranke. Foto: BoBo

Čaka jo tudi interpelacija

Dogajanje v DeSUS-u je vidneje na očeh javnosti vse od sredine poletja, ko se je Pivčeva, že nekdanja predsednica stranke, znašla pod očitki javnosti zaradi prepletanja službenih in zasebnih obveznosti ob njenih obiskih na Krasu in v Izoli. Sama je očitke zanikala, toda poslanska skupina se je predsednici odrekla in zahtevala njen odstop.

Sledili so zapleti okoli interpretacije pristojnosti sveta stranke za razrešitev vodstva stranke. Ko je Pivčeva ugotovila, da v organih stranke ne uživa večinske podpore, je s položaja predsednice DeSUS-a vendarle odstopila, a obenem napovedala kandidaturo na jesenskem kongresu stranke. Njen položaj v stranki pa je kot začasni zastopnik stranke prevzel Gantar.

Pivčeva je medtem ostala kmetijska ministrica, a jo je v ponedeljek doletela še interpelacija iz opozicijskih vrst. Pivčeva jo je sicer označila kot tipičen primer zlorabe instituta interpelacije z namenom rušenja vlade, vendar pa so naklonjenost predlogu za razrešitev izrazili tudi v njeni poslanski skupini. Obenem pa je vodja poslancev Franc Jurša izrazil pričakovanje, da se bo vprašanje njenega položaja razrešilo še pred razpravo o interpelaciji, ki jo je zahtevala opozicija.

PIVČEVA ŠE VEDNO LAHKO PODA TUDI ODSTOP

Ministre imenuje in razrešuje državni zbor na predlog predsednika vlade. Minister je razrešen, če predlog za razrešitev podpre večina poslancev, ki so glasovali. Nato opravlja tekoče posle do imenovanja naslednika. Pivčeva pa še vedno lahko poda tudi odstop, s katerim se DZ nato seznani in le ugotovi, da ji je prenehala funkcija.

Večina menjav v ministrskih ekipah v preteklosti je sicer nastala po odstopih ministrov, v šestih primerih pa je ministra razrešil DZ, in sicer štirikrat na predlog predsednika vlade, dvakrat pa po interpelaciji. Leta 1994 je bil Janez Janša tako razrešen kot obrambni minister, Zoran Thaler dve leti pozneje kot zunanji, Mirko Bandelj kot notranji (1999), Dimitrij Rupel kot zunanji (2004), Janez Drobnič (2006) kot minister za delo, Janka Vebra pa je DZ leta 2015 razrešil kot obrambnega ministra.

Svet DeSUS-a predlagal razrešitev Pivčeve