Po napovedih Tomaža Gantarja bo koalicija podprla predlog razrešitve kmetijske ministrice Aleksandre Pivec. Foto: BoBo
Po napovedih Tomaža Gantarja bo koalicija podprla predlog razrešitve kmetijske ministrice Aleksandre Pivec. Foto: BoBo

Kot je v izjavi za medije pojasnil začasni zastopnik stranke DeSUS Tomaž Gantar, se koalicijski partnerji strinjajo z njihovim predlogom in da bodo prispevali glasove za razrešitev Pivčeve. "Koalicijska pogodba je tu dokaj jasna. Ker gre za interne zadeve naše stranke, bodo to podprli," je povedal začasni zastopnik stranke. Termin seje, na kateri bodo poslanke in poslanci odločali o razrešitvi Aleksandre Pivec, bo v petek določil kolegij predsednika DZ-ja. Bo pa to po napovedi Gantarja prihodnji teden.

Kot je dodal Gantar, premier Janez Janša Pivčevi ne očita nestrokovnega dela na ministrstvu, pač pa bo razrešitev predlagal na podlagi pobude stranke DeSUS. Janša se je s kmetijsko ministrico sicer srečal že pred sestankom koalicije, kjer mu je pojasnila, da ne namerava odstopiti. Da bi Pivčeva odstopila, sicer Gantar tudi sam ni pričakoval. O morebitni izključitvi iz stranke pa je dejal, da se mu to v tem trenutku ne zdi smiselno. Če pa bi se v postopkih, ki potekajo zaradi njenega ravnanja, kaj pokazalo, pa je mogoče odpreti tudi to vprašanje, je povedal.

V DeSUS-u po besedah Gantarja zagotavljajo tudi kontinuiteto dela ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. DeSUS je namreč za kandidata za prihodnjega ministra že predlagal aktualnega državnega sekretarja na tem ministrstvu Jožeta Podgorška. Janša bo po besedah Gantarja s Podgorškom še opravil razgovor, je pa po njegovem prepričanju to kompetenten kandidat, ki to delo praktično že opravlja. "Gre za strokovnjaka, doktorja znanosti s tega področja, aktivnega državnega sekretarja, ki pozna razmere," je o Podgoršku dejal začasni zastopnik DeSUS-a. Meni tudi, da je poznavanje trenutnih razmer ključno za to, da bo delo na ministrstvu potekalo normalno in nemoteno.

Tudi vodja poslanske skupine stranke DeSUS Franc Jurša je potrdil, da koalicijski partnerji spoštujejo to, kar se je stranka odločila. O rekonstrukciji vlade danes po njegovih besedah niso razpravljali, bodo pa po njegovem mnenju v bližnji prihodnosti govorili tudi o tem.

Pivčeva je sicer ravno danes po poročanju spletnega Večera ukinila službo ministrstva za odnose z javnostmi in promocijo. Akt o razpustitvi službe je bil objavljen na oglasni deski ministrstva, kjer so zaposleni lahko prebrali, da so bili prerazporejeni na druga delovna mesta na ministrstvu.

Aleksandra Pivec: Seja DZ-ja o razrešitvi priložnost, da se pokaže dobro delo

Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec vztraja, da svoje delo opravlja kakovostno. Tako bo seja DZ-ja, na kateri bodo razpravljali o njeni razrešitvi, po njenih besedah "priložnost, da se pokaže dobro delo, ki smo ga opravili v preteklih dveh letih". Današnji dan pa je "žalosten dan za slovensko demokracijo", meni.

"Moja popolna politična in medijska diskreditacija, ki prihaja z razrešitvijo s funkcije ministrice, je v končni fazi. Gre za zlorabo stranke DeSUS s strani posameznikov, ki se niso želeli sprijazniti z mojo zmago na kongresu in zaradi tega tudi sedaj izvajajo vse skrbno načrtovane poteze, da bi preprečili mojo vnovično kandidaturo," je v odzivu na današnje dogajanje zapisala Pivčeva.

Po besedah Pivčeve pa je "dejstvo, da še vedno obstaja velika podpora v bazi stranke in s tem velika verjetnost za mojo ponovno zmago na kongresu".

Ponovila je svoje ocene, da se je že od vstopa v sedanjo koalicijo kovala zarota, ki je vrhunec dosegla s korespondenčno sejo sveta stranke, "kjer je dobrih trideset članov povozilo voljo kongresa z več kot 200 delegati". Prepričana je, da se želi tako poleg namere po preprečitvi njenega nadaljnjega obstoja v političnem prostoru "preusmeriti pozornost od odkrivanja nezakonitih dejanj, ki so se dogajala v državnih podjetjih".

"To je žalosten dan za slovensko demokracijo. Žalostno je, da se politična zahteva zoper delo ministra z namenom rušenja vlade postavlja pred strokovno delo ministra," je navedla Pivčeva, prepričana, da ji slednjega nihče ne more oporekati.

Ugotavlja, da za DeSUS rezultati in dosežki v prid upokojencem niso pomembni, prav tako ne demografski urad, ki je bil ustanovljen prvič v slovenski zgodovini in čaka na imenovanje novega ministra.

Janša bo DZ-ju poslal predlog o razrešitve Pivčeve