Podizvajalci z Mirkom Požarjem na čelu so se spet zbrali pred poslopjem Darsa. Foto: MMC RTV SLO
Podizvajalci z Mirkom Požarjem na čelu so se spet zbrali pred poslopjem Darsa. Foto: MMC RTV SLO
Mateja Duhovnik zatrjuje, da se z Mirkom Požarjem ne bo več pogovarjala. Foto: MMC RTV SLO/Aleksander Kolednik
Sanacija avtoceste
Bodo dela, ki so jih na slovenskih cestah opravili podizvajalci, ostala neplačana? Foto: MMC RTV SLO
Podizvajalci spet pred Darsom

Prva dama Družbe za avtoceste (Dars) Mateja Duhovnik je napovedala, da se v Darsu z Mirkom Požarjem ne nameravajo več pogovarjati. "Dejanje Mirka Požarja presega vse meje kulturnega in dopustnega obnašanja in ga v družbi ostro obsojamo. Kljub temu, da smo še vedno mnenja, da so pogovori edina prava rešitev problemov podizvajalcev, sporočamo, da se z Mirkom Požarjem družba Dars ne bo več pogovarjala," je povedala Duhovnikova.

Poudarila pa je, da so še vedno pripravljeni na pogovore s posameznimi podizvajalci.

"Požar želel izsiliti srečanje z upravo"
Na Darsu so odziv objavili tudi na svojih spletnih straneh, kjer so zapisali, da se je Požar tako kot že večkrat samovoljno določil uro sestanka ter pričakoval takojšen sprejem. "Sporočeno mu je bilo, da ga danes uprava ne more sprejeti, saj ima vnaprej dogovorjene delovne obveznosti. Kljub temu je Mirko Požar samovoljno vstopil v prostore družbe ter na ta način želel izsiliti srečanje z upravo," so izpostavili.

Opozorili so tudi, da je bilo v četrtek na Požarjevo pobudo odpovedanih večina od podizvajalcev potrjenih sestankov. "Takšno ravnanje ocenjujemo kot nepotrebno in za podizvajalce tudi škodljivo," so zapisali.

Dars: Sprejeli bomo podizvajalce
Na Darsu še navajajo, da bodo njihove strokovne službe tudi v ponedeljek pripravljene sprejeti podizvajalce, ki bi se sestankov želeli udeležiti. Nekateri izmed njih namreč po njihovih besedah niso upoštevali četrtkovega Požarjevega bojkota. "Tako je bil v četrtek opravljen en sestanek, nekaj pa jih pričakujemo v začetku prihodnjega tedna," dodajajo.

Požar namige o nasilnem vdoru v poslopje Darsa zavrača
Kot pa poudarja Požar, so podizvajalci na Dars prišli z vso potrebno dokumentacijo. Teh dokumentov pa ne morejo pregledovati s komisijo, ki nima nobenih pooblastil in je brez kompetenc, temveč z upravo, pojasnjuje vodja podizvajalcev.

Zato so ob prihodu poklicali upravo in jo prosili za sestanek. V upravi so jim odgovorili, da nimajo časa, ker imajo "pomembnejše posle", je dejal Požar. Med drugimi je Požar nato govoril s poslovno sekretarko uprave Darsa. Vprašal jo je, ali so pripravljeni dati vsaj pooblastilo komisiji, ki je v kleti stavbe čakala na podizvajalce, a je, kot je pojasnil, znova ostal brez odgovora.

Ker podizvajalci niso dobili zagotovila, da je komisija kompetentna in ker jim je uprava dala vedeti, da nima časa zanje, so se sami odpravili v četrto nadstropje stavbe, kjer so prostori vodstva, kjer so naleteli na zaprta vrata.

Kako naprej?
"Kaže, da je ta uprava popolnoma nezainteresirana za rešitev problema podizvajalcev. Komisiji ne želi dati pooblastila, kar pomeni, da je vse to skupaj ena farsa in popolno nasprotje julijskega dogovora," je poudaril Požar in dodal, da je uprava tedaj priznala določene napake in da so se nato dogovorili, da vendarle skušajo zbližati stališča. Kakšni bodo nadaljnji koraki podizvajalcev Požar, še ne ve.

Podizvajalci namreč od Darsa za nekatera dela na pomurski, dolenjski in primorski avtocesti zahtevajo skupaj okoli devet milijonov evrov plačil.

Podizvajalci spet pred Darsom