Prvo protestno vožnjo je Društvo podizvajalcev izvedlo 13. junija na pomurski avtocesti, zdaj so jo ponovili na dolenjski. Foto: BoBo
Prvo protestno vožnjo je Društvo podizvajalcev izvedlo 13. junija na pomurski avtocesti, zdaj so jo ponovili na dolenjski. Foto: BoBo
Podizvajalci na protestni vožnji na dolenjski avtocesti

Društvo podizvajalcev je prvo protestno vožnjo zaradi neplačanih del pri gradnji avtocest izvedlo že 13. junija, in sicer na pomurski avtocesti. Takrat so tudi napovedali nove protestne vožnje; današnja je potekala od Grosuplja proti Novemu mestu in nazaj, v petek, 8. julija, pa bodo po napovedih opravili protestno vožnjo na primorski avtocesti. Še teden pozneje nameravajo na pomurski avtocesti postaviti popolno zaporo ceste.


Podizvajalci se že od začetka leta borijo za poplačilo neplačanih del pri gradnji avtocest. Od Darsa terjajo unovčenje bančnih garancij, ki so namenjene za poplačilo podizvajalcev. Na Darsu medtem pravijo, da bančnih garancij za to ne morejo unovčiti; tako je pokazalo tudi pravno mnenje, ki so ga naročili.

Dars: To je neprimeren način
Na Darsu poudarjajo, da pregledujejo posamezne zahtevke podizvajalcev. Če bodo ugotovili, da se kateri od teh nanaša na dela, ki še niso bila poplačana glavnemu izvajalcu, bodo plačilo poravnali iz lastnih sredstev, v nasprotnem primeru pa dvakratnega plačila ne morejo izvesti. Do zdaj Dars sicer pri nobenem izmed zahtevkov ni ugotovil, da dela še niso bila poplačana glavnemu izvajalcu.

Sicer pa se jim zdi, da je oviranje prometa neprimeren način izražanja protesta. "Društvo podizvajalcev Slovenije pod vodstvom Mirka Požarja s protestnimi vožnjami, ki povzročajo motnje in zastoje v prometu ter lahko ogrožajo varnost uporabnic in uporabnikov avtocest, ne bo doseglo, da bi Dars poravnal njihove zahteve na pravno nepravilen način," so dejali.

"Očitno vlada Dars vladi"
A podizvajalci poudarjajo, da je tudi ministrstvo za finance marca zapisalo, naj Dars unovči bančne garancije. Za poplačilo podizvajalcev se je izrekel tudi državni zbor, aprila pa je vlada Darsu naložila, naj v dveh mesecih (rok je potekel 21. junija) najde rešitev za poplačilo podizvajalcev.

"Očitno je, da vlada več ne vlada Darsu, ampak da Dars vlada vladi," zato pravi Požar, ki prometnega ministra Patricka Vlačiča in premiera Boruta Pahorja poziva, naj nekaj naredita in "prenehata ščititi tajkune v tej državi".

Podizvajalci na protestni vožnji na dolenjski avtocesti