Slavnostni podpis dogovora je zaradi epidemije potekal po spletni povezavi. Foto: EPA
Slavnostni podpis dogovora je zaradi epidemije potekal po spletni povezavi. Foto: EPA

Kitajska, Japonska, Južna Koreja, Avstralija, Nova Zelandija in deset držav jugovzhodne Azije (Aseana) so s podpisom Regijskega celovitega gospodarskega partnerstva (RCEP) pristopile k dogovoru, ki pokriva tako trgovino kot tudi storitve, naložbe, telekomunikacije in avtorske pravice. Poleg tega bo dogovor zmanjšal carinske ovire med podpisnicami, vzpostavil skupna pravila trgovanja in poenostavil dobavne verige.

"Zelo sem zadovoljen, da smo po osmih letih težavnih pogajanj danes končali pogovore o Regijskem celovitem gospodarskem partnerstvu (RCEP) in ga uradno podpisali na 37. vrhu Aseana," je sporočil vietnamski premier Nguyen Xuan Phuc, ki je vrh tudi gostil.

Po oceni strokovnjakov pomeni dogovor zmago Kitajske in njenih prizadevanj za krepitev vpliva v regiji, saj vzpostavlja skupna pravila trgovanja in poenostavi dobavne verige med podpisnicami. Hkrati pa je to kitajski odgovor na propadlo ameriško trgovinsko pobudo v regiji.

Manjše carinske ovire, skupna pravila

Dogovor je bil podpisan v času, ko se deset članic Aseana bori z vse večjimi stroški zaradi epidemije, ki je močno prizadela njihova gospodarstva in marsikje javni zdravstveni sistem potisnila do skrajnih zmožnosti delovanja.

Ravno zaradi pandemije je podpis sporazuma tokrat potekal v drugačni obliki. Celotni vrh je potekal virtualno in tako je bilo tudi s podpisom. Namesto da bi se regionalni ministri sestali osebno in podpisali dogovor za mizo, so se ministri pridružili v prenos. Vsak minister je podpisal dokument in ga pokazal v kamero, da so ga lahko videli tudi drugi udeleženci in novinarji.

Sorodna novica Trump ZDA uradno umaknil iz Transpacifiškega partnerstva

Krepitev moči Kitajske

Podpisnice vseobsegajočega gospodarskega partnerstva (RCEP) imajo skupaj 2,2 milijarde prebivalcev in ustvarijo okoli 30 odstotkov svetovnega bruto domačega proizvoda (BDP), trgovinski dogovor je tako velik korak za trgovino in investicije v regiji, so prepričani analitiki.

Po oceni strokovnjakov bi od sporazuma lahko imela največ ravno Kitajska, ki bi lahko še dodatno okrepila svojo moč na trgu. Kitajski premier Li Kečiang je podpis označil za zmago za svetovno gospodarstvo. "Podpis RCEP ni samo mejnik v regionalnem sodelovanju vzhodne Azije, ampak je tudi zmaga za multilateralizem in prosto trgovino," je povedal v govoru po vrhu. Tudi avstralska vlada je pozdravila dogovor, saj da bo to priložnost za okrepitev odnosov s Kitajsko. Premier Scott Morrison je podpis označil za zmago za avstralske kmete in delovna mesta.

Odnosi med Avstralijo in Kitajsko so se v zadnjem času zaostrili, na primer ko je Avstralija podprla ZDA pri pozivih za preiskavo izvora covida-19 na Kitajskem, Peking pa je uvedel omejitve na uvoz avstralskega vina, ječmena in govedine. Po ocenah kritikov je dogovor mehanizem, ki Kitajski omogoča, da sama piše pravila azijsko-pacifiške trgovine, potem ko so se ZDA pod predsednikom Donaldom Trumpom iz regijskih dogovarjanj umaknile. Nekateri ocenjujejo, da bo novoizvoljeni ameriški predsednik Joe Biden znova okrepil prisotnost države v regiji, podobno kot je to storil zadnji demokratski predsednik ZDA pred Trumpom Barack Obama.

Azijske države podpisale največji trgovinski dogovor