Obeta se veliko strožji nadzor PCT-pogoja. Foto: BoBo
Obeta se veliko strožji nadzor PCT-pogoja. Foto: BoBo

V zadnjih tednih se epidemiološka situacija zaradi številnih okužb z novim koronavirusom zelo poslabšuje. Število okuženih in hospitaliziranih se bo po predvidevanjih še povečevalo, zaradi česar bo zdravstveni sistem na veliki preizkušnji, je v pismu županom zapisal minister za zdravje Janez Poklukar.

Minister za zdravje Janez Poklukar. Foto: BoBo
Minister za zdravje Janez Poklukar. Foto: BoBo
Sorodna novica Bolnišnice povečujejo kapacitete za covidne bolnike

Minister je zato zaprosil župane, da po svojih najboljših močeh pomagajo pri preprečevanju širjenja virusa: "Prosim vas tudi, da občanke in občane ozaveščate, da vključite posameznike, ki jim ljudje zaupajo, in da tako s skupnimi močmi preprečimo nadaljnji porast okužb. Posameznikom je treba potrpežljivo in prijazno pojasniti, zakaj je pomembno upoštevanje priporočil."

Kot je opozoril Poklukar, ob prihajajočem prazničnem koncu tedna lahko pričakujemo mnogo več srečanj in druženj ljudi, v prihodnjih dneh pa so predvideni tudi številni dogodki in množična srečanja. "Zato potrebujemo vas, da v naslednjih dneh aktivirate vso razpoložljivo infrastrukturo v svoji občini, da bi v največji možni meri prebivalci upoštevali pravilo PCT in s tem pomagali pri zmanjšanju prenosa okužb," je dodal.

Sorodna novica Potrjenih 2510 okužb, pred prazniki pozivi, naj se izogibamo druženjem

NIJZ, civilna zaščita in Rdeči križ

Poklukar je še napovedal, da se bodo na ministrstvu takoj po praznikih skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, civilno zaščito in Rdečim križem Slovenije sestali z najbolj izpostavljenimi lokalnimi skupnostmi ter poiskali nabor ukrepov in usmeritve za izvajanje različnih aktivnosti in vključevanje ključnih deležnikov na lokalni ravni. Župane je ob tem prosil, da v lokalnih okoljih v primeru večje ogroženosti za širjenje virusa zagotovijo ustrezno koordinacijo predvidenih aktivnosti, je razvidno iz pisma, ki so ga posredovali z ministrstva.

Trgovinska zbornica poziva k spoštovanju ukrepov

Ker se zdravstvene razmere v državi zaostrujejo, število okužb z novim koronavirusom pa v zadnjih dneh hitro narašča, Trgovinska zbornica Slovenije trgovce in potrošnike poziva k doslednemu spoštovanju preventivnih ukrepov. Le odgovorno ravnanje vsakega posameznika lahko prepreči zaostrovanje ukrepov in ponovno zaprtje prodajaln, so poudarili.

Trgovce v zbornici še posebej pozivajo k doslednemu preverjanju pogoja PCT v delovnih okoljih in pri potrošnikih ob vstopanju v prodajalne. "Hkrati k odgovornemu ravnanju ‒ dosledni in pravilni uporabi zaščitnih mask, razkuževanju rok, upoštevanju varnostne razdalje ter izpolnjevanju pogoja PCT ‒ pozivamo tudi potrošnike," so izpostavili v sporočilu za javnost.

Poostren nadzor Fursa glede PCT-pogoja
Sorodna novica Koritnik za strožji nadzor PCT-ja: Nevarnost ponovnega zapiranja države je tu

Pred vrati novo zapiranje družbe?

Stroka po njihovih navedbah zaradi slabšanja epidemiološke slike v državi in hitrega porasta okužb z novim koronavirusom vse bolj poziva k ponovnemu, vsaj delnemu zaprtju javnega življenja in gospodarstva. "Če bi se zgodila uveljavitev tega skrajnega ukrepa, ki si ga slovensko gospodarstvo in s tem tudi trgovinska dejavnost nikakor več ne more ponovno privoščiti, bi to lahko povzročilo veliko gospodarsko škodo in posledično zaustavitev zagona, ki ga je slovenskemu gospodarstvu komaj uspelo vzpostaviti po negotovem obdobju zadnjih dveh let," so opozorili v zbornici.

Vnovično zaprtje bi vodilo tudi v izgubo delovnih mest, so še izpostavili. Pozivajo k doslednemu preverjanju pogoja PCT v delovnih okoljih, vključno z vodenjem ustreznih evidenc o samotestiranju zaposlenih in pri potrošnikih, k dosledni in pravilni uporabi zaščitnih mask, upoštevanju varnostne razdalje, razkuževanju rok in delovnih površin, prezračevanju poslovnih prostorov in spodbujanju k cepljenju.

"Na Trgovinski zbornici Slovenije razumemo želje in potrebe potrošnikov, da želijo opraviti nakupe blaga, še posebej v bližajočem se predprazničnem času. Ob tem jih pozivamo in spodbujamo k doslednemu izvajanju vseh zaščitnih ukrepov in priporočil NIJZ-ja za preprečevanje širjenja okužb ter da ob obisku prodajaln predložijo dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT," so ponovili.