Bolnišnice bodo povečale kapacitete za covidne bolnike. Foto: EPA
Bolnišnice bodo povečale kapacitete za covidne bolnike. Foto: EPA
Sorodna novica Fafangel: Upravljanje epidemije s strahom ima določen rok, ostanejo ukrepi, ki se zdijo smiselni

Minister za zdravje Janez Poklukar je ob slabšanju epidemičnih razmer v državi že v sredo napovedal omejevanje izvajanja vseh nenujnih programov v bolnišnicah, poleg tega pa sta se 13 covidnim bolnišnicam pridružili še Topolšica in Sežana. Covidnih bolnišnic je tako zdaj že 15.

V sežanski bolnišnici so pojasnili, da so se na sestanku z ministrstvom dogovorili, da pripravijo covidni oddelek za sprejem bolnikov ob koncu tedna. Pripravili bodo 22 postelj na navadnem bolnišničnem oddelku, intenzivnega nimajo, prav tako ne možnosti povečanja kapacitet. Trenutno še nimajo hospitaliziranega nobenega covidnega oddelka. Najprej bodo v bolnišnici zmanjšali dejavnost rehabilitacije, nato pa specialistične ambulantne dejavnosti.

Tudi v novogoriški bolnišnici pojasnjujejo, da so na današnjem sestanku določili nove bolnišnične kapacitete za zdravljenje covidnih bolnikov "v zavedanju po popolni mobilizaciji kapacitet slovenskega zdravstva za sprejem teh bolnikov". Trenutno imajo sicer polno zasedeno intenzivno enoto, kjer skrbijo za pet bolnikov, navadni oddelek pa je z 20 bolniki 70-odstotno zaseden. V prihodnjem tednu bodo skladno z načrtom ministrstva akutni oddelek povečali za 10 postelj, intenzivnega pa za eno.

Minister za zdravje Janez Poklukar. Foto: Vlada RS/Twitter
Minister za zdravje Janez Poklukar. Foto: Vlada RS/Twitter

Kot kaže, na ministrstvu pripravljajo odredbo o začasnih ukrepih na področju organizacije in opravljanja zdravstvene dejavnosti, ki jo v novogoriški bolnišnici pričakujejo do konca tedna. Skladno s tem v prihodnjem tednu načrtujejo zmanjševanje nenujnega programa. "Zagotavljali bomo le neodložljive zdravstvene obravnave, onkološke storitve, storitve otrok, nosečnic in porodnic in seveda urgentna stanja," so pojasnili.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana pa so glede zmanjševanja nenujnega programa pojasnili, da elektivnih storitev ne bodo ukinjali na splošno, ampak se bodo prilagajali trenutnemu položaju. "V najboljši moči bomo poskrbeli tako za covidne bolnike kot tudi za preostale nujne in nenujne bolnike," so zagotovili.

V osrednji slovenski bolnišnici sicer napovedujejo, da bodo kapacitete za covidne bolnike povečevali po potrebi. Trenutno imajo sicer polne oddelke – 53 bolnikov zdravijo na intenzivnih, 117 pa na navadnih.

Podrobnosti omejevanja programov in večanja covidnih kapacitet v mariborskem kliničnem centru bodo pojasnili na petkovi novinarski konferenci, pojasnil preostalih covidnih bolnišnic prav tako še ni.

Sorodna novica Koritnik za strožji nadzor PCT-ja: Nevarnost ponovnega zapiranja države je tu

Pri od 160 do 180 bolnikih na intenzivni negi bo Poklukar predlagal ponovno zaprtje države

Poklukar je sicer na sredni novinarski konferenci pojasnil, da je bila zasedenost covidnih bolnikov na intenzivnih oddelkih 92-odstotna. Vlada pa je sprejela sklep za povečanje kapacitet na navadnih oddelkih s 390 na 428 postelj.

Na intenzivni negi je aktiviranih 140 postelj, po napovedih ministra bodo te kapacitete do ponedeljka razširjene na 155.

Poklukar je povedal, da slovenske bolnišnice lahko aktivirajo 220 intenzivnih postelj. "Toda vprašanje je, kdo bo zdravil ob teh posteljah. Zdravstvene delavce bomo morali preusmeriti z drugih oddelkov. Anesteziologov ne bo na voljo za druge operacije," je opozoril minister.

Če se krivulja potrjenih okužb ne bo obrnila in če bo zasedenih od 160 do 180 intenzivnih postelj v bolnišnicah, pa bo vladi predlagal vsaj delno zaprtje družbe.

Maksimalna kapaciteta na intenzivni negi, ki jo prenesejo naše bolnišnice je 220 pacientov, je povedal minister in zato bo, v kolikor število pacientov na intezivni naraste od 160 do 180 predlagal ponovno zaprtje države. Foto: BoBo
Maksimalna kapaciteta na intenzivni negi, ki jo prenesejo naše bolnišnice je 220 pacientov, je povedal minister in zato bo, v kolikor število pacientov na intezivni naraste od 160 do 180 predlagal ponovno zaprtje države. Foto: BoBo