V približno dveh tednih od začetka uveljavljanja novih bonov je bilo porabljene nekaj manj kot šest odstotkov njihove vrednosti. Foto: BoBo
V približno dveh tednih od začetka uveljavljanja novih bonov je bilo porabljene nekaj manj kot šest odstotkov njihove vrednosti. Foto: BoBo

Skupna vrednost vseh bonov 21 je 186,78 milijona evrov, so za Slovensko tiskovno agencijo povedali na finančni upravi (Furs). Do zdaj so torej upravičenci izkoristili okoli 5,8 odstotka celotne njihove vrednosti.

Niso samo za turizem, temveč za nabor storitev

Od 16. julija so prebivalcem Slovenije na voljo novi boni, ki so unovčljivi v dejavnostih turizem, gostinstvo, šport in kultura. Polnoletnim pripada bon v vrednosti 100 evrov in mladoletnim 50 evrov. Boni so del novega interventnega zakona, v okviru katerega je gospodarstvu, predvsem pa turizmu, skupno namenjenih 243,5 milijona evrov pomoči.

Sorodna novica Z bonom tudi na fitnes, kosilo, v muzej, po šolske učbenike ...

Vrednost bonov je evidentirana kot dobroimetje v informacijskem sistemu Fursa eDavki. Posamezniki lahko svoje stanje bona spremljajo v mobilni aplikaciji eDavki.

Državljani lahko bon unovčijo v turističnih namestitvah, restavracijah in barih, v knjigarnah, muzejih in na koncertih, ob najemu športne opreme in ob obisku športnih klubov, ogledajo si lahko razstave, obiščejo zabaviščne parke in smučarske centre.

Kdor še ni porabil lanskih bonov ...

Nadaljuje se tudi uveljavljanje t. i. starih turističnih bonov, ki jih je lani prinesel tretji protikoronski zakon, in sicer za polnoletne v vrednosti 200 evrov, za mladoletne pa prav tako 50 evrov. Po podatkih Fursa je bilo izkoriščenih 1,17 milijona teh bonov, njihova skupna vrednost pa znaša 166,08 milijona evrov.

Turistične bone je torej do zdaj izkoristilo okoli 57 odstotkov upravičencev, in sicer so porabili 46,5 odstotka njihove vrednosti. Ta skupno znaša 356,86 milijona evrov.

Oboji boni so veljavni do konca letošnjega leta.

Z boni možen tudi nakup učbenikov in bonov