Je strah upravičen? Foto: MMC RTV SLO
Je strah upravičen? Foto: MMC RTV SLO
Predjamski grad
Turizem Kras ima za naslednjih 19 let v lasti državno koncesijo za turistično rabo Postojnskega in Predjamskega sistema, trži pa tudi Predjamski grad. Te znamenitosti so sicer kot spomeniki državnega pomena in v lasti države, skupaj pa jih na leto obišče polovica vseh turistov v Sloveniji, okrog 650.000 obiskovalcev. Foto: ZVKDS

Društvo za ohranjanje obeležij, spomenikov in praznikov 23. april iz Postojne je zaradi objave mednarodnega razpisa za prodajo družbe Turizem Kras Postojna zaskrbljeno. Z zbiranjem podpisov želijo podpreti pobudo, da bi upravljanje svetovno znane jame prevzel javni zavod.

Istrabenz turizem namreč zaradi svoje zadolženosti prodaja 100-odstotni delež Turizma Kras iz Postojne, ki ima za prihodnjih 19 let v lasti državno koncesijo za turistično rabo Postojnskega in Predjamskega sistema, trži pa tudi Predjamski grad. Te znamenitosti so kot spomeniki državnega pomena in v lasti države, skupaj pa jih na leto obišče polovica vseh turistov v Sloveniji, okrog 650.000 obiskovalcev.

"Zakrbljenost je utemeljena"
Postojnsko jamo je v 190-letni turistični zgodovini obiskalo več kot 35 milijonov turistov z vsega sveta, kar potrjuje ugotovitev, da jama predstavlja prvovrstni nacionalni turistični simbol. Tako 420 članov društva svojo zakrbljenost ocenjuje za utemeljeno.

"Društvo 23. april je zato na svoji redni skupščini, ki je bila odprta za javnost, obravnavala tudi trenutna dogajanja okrog Postojnske jame. Društvo je namreč ocenilo, da ima glede na svoje poslanstvo, opredeljeno v statutu, vso pravico, da pove svoje mnenje tudi o tem, kakšna naj bo usoda Postojnske jame v bodoče, saj se tudi Postojnska jama uvršča med naravne spomenike, za katerega smo dolžni skrbeti državljani Slovenije," so zapisali.

Na območju Postojne krajinski park, Postojnska jama pa javni zavod
Kot pravijo, želijo Postojnsko jamo zavarovati "pred kapitalskim mešetarjenjem". Območje Postojne, na katerem so Postojnska jama in druge kraške znamenitosti, želijo razglasiti za krajinski ali geopark, Postojnska jama s pripadajočimi kraškimi in kulturnimi znamenitostmi pa bi se morala po njihovem mnenju preoblikovati v javni zavod. S člani društva pa se strinjajo tudi občani. V enem dnevu se je pod pobudu društva podpisalo več kot 700 Postojnčanov in podpornikov iz drugih krajev po Sloveniji, ki peticijo podpisujejo tudi po elektronski pošti in spletu.

Za nakup naj bi bilo več interesentov
Pobudo za nakup družbe Turizem Kras so že lani izrazili skupina postojnskih in notranjskih podjetnikov ter lokalne skupnosti. Kot pišejo v Primorskih novicah, pa naj bi bila med prvimi interesenti za nakup družba KB 1909 iz Gorice, ki bi z nakupom Turizma Kras vstopila tudi na področje turizma. Družba KB 1909 je sicer tudi solastnica družbe Mladina, ki izdaja tednik Mladina in mesečnik Monitor.