Foto:
Foto:

Rad bi videl, da bi bilo drugače. Kar se tiče zamisli te povezave, pa še vedno menim, da je smiselna.

Andrej Bajuk o prodaji deleža EBRD-ja Potezi Naložbe.
Poteza o nakupu NLB-ja

EBRD je Potezi prodal svoj 4,5-odstotni delež Nove ljubljanske banke, sama pa je imela predtem svojega predstavnika v nadzornem svetu največje slovenske banke. To je bila Anne Fossemalle, ki naj bi izstopila že na naslednji seji nadzornikov.

"Želeli bi si, da bi bili v tem smislu nadomestek za EBRD in da bi nas upoštevali tako, kot so doslej EBRD, oziroma da bi lahko sodelovali pri pripravi novega delničarskega sporazuma," je povedal predsednik uprave Poteze Skupine Branko Drobnjak.

Prejšnji delničarski sporazum so sklenile država kot največja lastnica NLB, belgijski bančni koncern KBC, ki je imel pred dokapitalizacijo v lasti 34 odstotkov banke, a se zdaj umika, in EBRD. Po Drobnjakovih besedah naj bi se že pripravljal nov delničarski sporazum.

Bajuk nad odločitvijo EBRD-ja ni najbolj navdušen
Minister za finance Andrej Bajuk je priznal, da nad prodajo 4,5-odstotnega deleža EBRD-ja v NLB-ju družbi Poteza Naložbe ni najbolj navdušen: "Zavzemal sem se, da bi delež kupila Zavarovalnica Triglav. Mislim, da bi bil to pomemben korak k povezovanju obeh najbolj pomembnih finančnih institucij."

S podrobnostmi posla minister sicer ni seznanjen. "Vendar vem, da so imeli določene dvome glede lastništva Zavarovalnice Triglav. Obrazložili smo jim, da je na podlagi referenduma in nove zakonodaje največji lastnik zavarovalnice ZPIZ, kjer država nima dokončnega vpliva. Kar se tiče delnic, ki jih ima Sod, pa smo jim pojasnili, da so te po svoji naravi na prodaj," je povedal v izjavi za javnost.

Koliko so odšteli za delnice?
V sredo se je končala bitka za 4,5-odstotni delež EBRD-ja. "Zmagala" je ljubljanska investicijska in finančna družba Poteza Naložbe, ki je očitno ponudila več kot Zavarovalnica Triglav. Koliko je Poteza za delnice plačala, še vedno ne želijo razkriti. Dejali so, da so se o nerazkritju cene dogovorili z EBRD-jem, Drobnjak pa je povedal le, da je kupnina na ravni tiste, ki jo je objavil časnik Finance, torej okrog 120 milijonov evrov. Poteza je s tem nakupom postala največji zasebni lastnik.

Rad bi videl, da bi bilo drugače. Kar se tiče zamisli te povezave, pa še vedno menim, da je smiselna.

Andrej Bajuk o prodaji deleža EBRD-ja Potezi Naložbe.
Poteza o nakupu NLB-ja