Največja trenja pri usklajevanju socialnega sporazuma lahko pričakujemo pri spremembah na področju trga dela. Kot je znano, delodajalci, ki socialni sporazum podpirajo, zahtevajo lažje zaposlovanje in odpuščanje delavcev. Foto: BoBo
Največja trenja pri usklajevanju socialnega sporazuma lahko pričakujemo pri spremembah na področju trga dela. Kot je znano, delodajalci, ki socialni sporazum podpirajo, zahtevajo lažje zaposlovanje in odpuščanje delavcev. Foto: BoBo

Sporazum za leto 2012-2017 bo podlaga za zakone, s katerimi želi nova vlada zvišati življenjsko raven, po razvitosti doseči povprečje Evropske unije, pospešiti trajnostni razvoj ter zmanjšati revščino in brezposelnost, je za TV Slovenija poročal Erik Blatnik.

"Potrebujemo nov investicijski cikel"
Sindikati nasprotujejo varčevalnim ukrepom, ki jih diktirajo OECD, Evropska komisija in Evropska centralna banka. "To so ukrepi, ki vodijo v revščino. Potrebujemo nov investicijski cikel, ubranitev slovenske industrije, zelena delovna mesta, več zaposlitev za nedoločen čas," so prepričani.

Vse to so tudi dopisali k prvotnim vladnim izhodiščem. Njihovih predlogov je toliko, da se zdi, kot da so pripravili svoj socialni sporazum. Pogajanja o kompromisnem predlogu bodo zato zelo zahtevna. Zlasti zaradi moči sindikatov, je napovedal Blatnik.

"Druga alternativa so protesti, stavke, demonstracije, ker mislim, da v tem trenutku ni prav, da bi izzival sindikate, da bi šli po tej poti. To ni dobro, ne za delavce, ne za politike, ne tudi za to družbo, v kateri vsi skupaj živimo," je prepričan predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič.

Vlada bo besedilo usklajevala v četrtek
Največja trenja lahko pričakujemo pri spremembah na področju trga dela. Kot je znano, delodajalci, ki socialni sporazum podpirajo, zahtevajo lažje zaposlovanje in odpuščanje delavcev. Prav tako bi moral socialni sporazum vsebovati poglavje o pomembnosti delovanja pravne države - da bi bili gospodarski kriminalci, ki zavirajo razvoj države, hitreje obsojeni. Delodajalci upajo, da bodo s sindikati in vlado našli skupen jezik.

"Mislim pa, da je osnova, da bi ta sporazum dosegli, zavedanje, v kakšnem položaju se Slovenija ta trenutek nahaja," pa je poudaril Jože Smole iz Združenja delodajalcev in predsednik Ekonomsko-socialnega sveta.

Vlada naj bi besedilo socialnega sporazuma uskladila v četrtek, socialni partnerji pa ga bodo obravnavali na petkovi seji Ekonomsko-socialnega sveta.