Lestvica stotih najbogatejših Slovencev je podobna lanski, na vrhu sta še naprej Iza Sia Login in Samo Login. Med športniki ima največ ocenjenega premoženja (skoraj 70 milijonov evrov) Goran Dragić, ki v letošnji sezoni NBA-ja igra za Chicago. Foto: Reuters
Lestvica stotih najbogatejših Slovencev je podobna lanski, na vrhu sta še naprej Iza Sia Login in Samo Login. Med športniki ima največ ocenjenega premoženja (skoraj 70 milijonov evrov) Goran Dragić, ki v letošnji sezoni NBA-ja igra za Chicago. Foto: Reuters

V petek izide Managerjeva lestvica 100 najbogatejših Slovencev. Na prvih dveh mestih sta Iza Sia in Samo Login, oba s po 345 milijoni evrov premoženja. Ker sporočata, da sta se zasebno razšla, njuno premoženje vodijo ločeno. "Kot izhaja iz zadnjih dostopnih podatkov, sta bila pred prodajo Outfita7 (za milijardo dolarjev) enakomerno zastopana v lastništvu Outfit7, posledično si prvo mesto delita," nam je povedal Jure Ugovšek, urednik posebne izdaje Finance Manager 100 najbogatejših Slovencev. So na voljo kakšni podatki, kam sta Loginova naložila premoženje? "Ne, tega ne vemo, se je pa Iza Login lotila svojega 'coaching' programa na Bledu, medtem ko se Samo Login v Srbiji ukvarja z ekološko pridelavo, vendar kakšnih dobičkov podjetje še ne ustvarja."

Veseli nas, da se je trend selitev podjetij v davčne oaze ustavil. V preteklosti je bila to črna pika in smo te podjetniške uspehe spremljali z zadržkom.

Jure Ugovšek, urednik izdaje Finance Manager 100 najbogatejših Slovencev

Padec Petrolovih delnic le malenkost oklestil premoženje zakoncev Južna
Meja za vstop na lestvico se je z lanskih 27,7 milijona evrov povišala na 33,3 milijona evrov, skupno premoženje prve stoterice pa se je zvišalo za 15 odstotkov, za nekaj več kot milijardo evrov, in je tako z 8,1 milijarde najpremožnejša doslej. Morda kar malo presenetljivo, saj se je po svetu premoženje najbogatejših zaradi letošnjih padcev na delniških trgih večinoma skrčilo. "Ni opaziti kakšnih izgub na ta račun. Morda se malo pozna le zakoncema Južna, saj ima njuna Perspektiva večji delež v Petrolu, pri katerem je tečaj delnic letos upadel za 15 odstotkov. Večjega vpliva vseeno to ni imelo, njuna skupina ima še vedno dobre poslovne rezultate, tudi razdolžili so se."

Bandelj zelo uspešen na energetskem trgu
Na letošnji lestvici je največji skok (prebil se je v prvo peterico – na 4. mesto) naredil Boštjan Bandelj s svojim trgovcem z emisijskimi kuponi Belektron, ki je lani ustvaril kar 77,8 milijona čistega dobička. "Številke Belektrona so veliko pozitivno presenečenje. Še lani smo celotno premoženje Bandlja ocenjevali na 75 milijonov evrov, nakar se je izkazalo, da je zgolj lanski dobiček bil višji od tega zneska. To je dobrodošlo tudi za širše okolje, navsezadnje je podjetje lani plačalo 17 milijonov davka na dobiček. Veseli nas tudi, da se je trend selitev podjetij v davčne oaze ustavil. V preteklosti je bila to črna pika in smo te podjetniške uspehe spremljali z zadržkom," pravi Jure Ugovšek.

10 NAJBOGATEJŠIH SLOVENCEVsprememba glede na laniocenjeno premoženje (v milijonih evrov)
Iza Sia LOGIN0 %345
Samo LOGIN3 %345
družina ŠEŠOK9 %300
Boštjan BANDELJ292 %295
družina LAH27 %266
Dari in Vesna JUŽNA12 %227
Joc PEČEČNIK0 %218
Damian MERLAK16 %212
Marko PISTOTNIK0 %210
Sandi ČEŠKO in Livija DOLANC-42 %205

Plače so večinoma nadpovprečne
Ali znajo bogati podjetniki poskrbeti tudi za svoje zaposlene, ali pa so večje premoženje dobili tudi zaradi izplačevanja zelo nizkih plač? "Konkretne analize nismo delali, so pa na lestvici podjetja z nadpovprečno dodano vrednostjo. Da dobijo kakovostne kadre, jim morajo ponuditi tudi primerno visoke plače. Visokih dobičkov ne ustvarjajo zato, ker bi lastniki na vsak način varčevali pri plačah, ampak zato, ker imajo dober položaj na trgu in svoje izdelke oziroma storitve prodajajo z visoko maržo." Je zaradi bližajoče se recesije pričakovati odpuščanja? "Verjetno ne, te družbe so dobro pripravljene na izzive, kot razberemo iz letnih poročil, pa so previdni pri ravnanju s stroški. Poudaril bi tudi, da je v teh podjetjih čutiti proaktivnost v vodenju. Hitro se prilagajajo na razmere. Eno od podjetij se je na primer hitro odzvalo na napoved višjih obrestnih mer in je že konec leta posojilo zamenjalo za fiksno obrestno mero namesto spremenljivo."

Na lestvici so podjetja z nadpovprečno dodano vrednostjo. Visokih dobičkov ne ustvarjajo zato, ker bi lastniki na vsak način varčevali pri plačah, ampak zato, ker imajo dober položaj na trgu in svoje izdelke oziroma storitve prodajajo z visoko maržo.

Jure Ugovšek

Na lestvici dva novinca in 12 povratnikov
Pri večini podjetnikov velik del premoženja predstavlja lastništvo v podjetju, iz leta v leto pa je več takšnih, ki se na podjetje uvrščajo s kupninami. Takšni so po novem Joc Pečečnik (Interblock), Ivo Boscarol in njegova hči Anastasia Taja (Pipistrel) ter zakonca Mojca in Tomaž Čebašek (Vasco). Med stoterico najpremožnejših sta letos dva novinca in 12 povratnikov. Med novimi obrazi je Štefan Kukman (36,2 milijona evrov premoženja), ki prebija led s kriptorešitvijo v konservativni logistični panogi. Podjetje CargoX, katerega 17-odstotni lastnik je, po lanskem približno 10-milijonskem dobičku letos napoveduje potrojitev lanskega rezultata. Na lestvici sta prvič tudi lastnika uspešnega razvijalca in proizvajalca toplotnih črpalk Kronoterm Bogdan Kronovšek in njegova sestra Nataša Besednjak. Podjetje vrednotijo na 39,6 milijona evrov.

Lani v tem času je bila cena bitcoina skoraj 60 tisoč dolarjev, zdaj je 16 tisoč, kar pomeni več kot 70-odstotni padec. Nedvomno je kar nekaj Slovencev, ki so pravočasno izstopili s trga kriptovalut in se njihov zaslužek meri tudi v milijonih evrov, a verjetno je še več takšnih, ki so se opekli. Foto: EPA
Lani v tem času je bila cena bitcoina skoraj 60 tisoč dolarjev, zdaj je 16 tisoč, kar pomeni več kot 70-odstotni padec. Nedvomno je kar nekaj Slovencev, ki so pravočasno izstopili s trga kriptovalut in se njihov zaslužek meri tudi v milijonih evrov, a verjetno je še več takšnih, ki so se opekli. Foto: EPA

Dragić še vedno pred Dončićem
Pri reviji Finance Manager so našteli približno 200 posameznikov s premoženjem, višjim od 20 milijonov evrov, kot rečeno, je za preboj na lestvico letos meja postavljena pri 33,3 milijona. Med športniki je najvišje Goran Dragić, ki z ocenjenimi 69,8 milijona evrov zaseda 31. mesto. Za 20 milijonov evrov (na 49,8 milijona) se je povišalo premoženje Luke Dončića (54. mesto), eden najbolje plačanih hokejistov v Ligi NHL Anže Kopitar pa s 43,3 milijona evrov zaseda 68. mesto. Pri športnikih seveda ni upoštevana celotna pogodba, sicer bi bil Dončić (lani avgusta je podpisal petletno pogodbo, vredno 207 milijonov dolarjev) precej višje. "Ta znesek na njegov račun priteka vsako leto, tako bo v kakšnem letu ali dveh pred Dragićem, čigar kariera gre počasi h koncu," pravi Ugovšek.

Koliko je v Sloveniji kriptomilijonarjev, lahko le ugibamo
Še nekateri zelo uspešni slovenski športniki trkajo na vrata lestvice. "Jan Oblak je blizu, prav tako Tadej Pogačar. Razmišljamo, da bi si slovenski športniki počasi zaslužili kar posebno lestvico, saj so zelo uspešni. Je pa prag stotnije 33,3 milijona res visok. Na neki točki smo mislili, da se bo Oblak uvrstil med stoterico, a so ga nekateri podjetniki vendarle prehiteli. Če bi bila meja tako kot lani postavljena pri 27,7 milijona, bi bil zraven." Ob tem seveda dodajmo, da pri reviji Finance Manager podobno kot pri Forbesu ali Bloombergu, kjer prav tako objavljajo podobne lestvice, ocenjujejo le vidno in dokazljivo premoženje. Zato tudi ni kriptomilijonarjev (Damijan Merlak v to zgodbo nekako več ne sodi): "Dva zaupanja vredna posameznika, sta nam povedala, da vesta za osebo, ki naj bi razpolagala s približno 100 milijonov evrov kriptovalut, je pa vprašanje, kaj se je s to vsoto zgodilo po krepkih letošnjih padcih."

Lestica najbogatejših Slovencev