Lokacije predvidenih hidroelektrarn na srednji Savi. Foto: Gen-energija
Lokacije predvidenih hidroelektrarn na srednji Savi. Foto: Gen-energija

Usklajevanje koncesije za izgradnjo do 12 hidroelektrarn med Ježico in Suhadolom je trajalo več kot 15 let, minister za okolje Andrej Vizjak pa je ob nedavnih obiskih na terenu, kjer bodo po načrtih gradili, spomnil, da bodo za gradnjo najprej na vrsti hidroelektrarne Suhadol, Trbovlje in Renke. Koliko hidroelektrarn bodo zgradili, še ni znano, odvisno bo predvsem od postopkov umeščanja v prostor.

"Trenutno imamo za energetsko izkoriščanje srednje Save načrtovanih od devet do 12 hidroelektrarn, končno število pa bo odvisno od tega, koliko se bo lahko posegalo v prostor, kakšen bo vpliv na naravo in ostalo infrastrukturo," je pred mesecem dni za Slovensko tiskovno agencijo pojasnil vodja projekta srednjesavskih elektrarn na HSE-ju Jure Šimic.

Po podpisu pogodbe bodo po optimističnem scenariju potrebovali še od tri do štiri leta za sprejetje državnega prostorskega načrta. Predvidoma leta 2024 bi začeli graditi prvo srednjesavsko hidroelektrarno, v od dve- do triletnih zamikih pa še preostali dve.

Za izgradnjo ene hidroelektrarne potrebujejo približno tri leta in pol, okoli leta 2027 bi tako lahko začela delovati prva. Z delnim prekrivanjem gradnje bi lahko do leta 2030 zgradili prve tri zasavske hidroelektrarne. Šele po sprejetju prostorskega načrta bo mogoče govoriti o investicijski vrednosti, ko bo jasno, kaj vse bo treba narediti – od omilitvenih ukrepov do urejanja infrastrukture.

Po zadnjih grobih ocenah naj bi sicer prve oz. spodnje tri hidroelektrarne skupaj stale 350 milijonov evrov, pri čemer bo, ker gre za kanjonski del Save, kjer ne bo potrebno veliko vlaganj v infrastrukturne ureditve, večji del naložbe predstavljal energetski del. Prve tri elektrarne naj bi stale od 95 do 100 milijonov evrov, preostalih 50 do 60 milijonov evrov pa naj bi šlo za potrebne infrastrukturne ureditve.

Po neuradnih napovedih naj bi, če bi nadzorni svet prižgal zeleno luč sklenitvi koncesijske pogodbe z ministrstvom za okolje, v četrtek podpis odobrila vlada, v petek pa naj bi sledil še podpis koncesijske pogodbe, je poročalo Delo.

Hidroelektrarne na srednji Savi napredujejo