Ni izključeno, da se bodo v prihodnje razlike v prometu in posledično cenah stanovanjskih nepremičnin med različnimi območji države še povečevale. Foto: BoBo
Ni izključeno, da se bodo v prihodnje razlike v prometu in posledično cenah stanovanjskih nepremičnin med različnimi območji države še povečevale. Foto: BoBo

Geodetska uprava sicer še ni sklenila letnega poročila, a na podlagi znanih podatkov ocenjujejo, da se gibanja iz letošnjega polletnega poročila nadaljujejo. V prvem polletju je bilo prodanih devet odstotkov stanovanjskih enot več kot v drugem polletju leta 2015 in 16 odstotkov več kot v prvem polletju leta 2015.

Zvišale so se tudi cene stanovanjskih nepremičnin, ki so bile lani na najnižji ravni. V povprečju so se zvišale za tri odstotke. V Ljubljani je bil dvig cen 3,9-odstoten, v Kopru devetodstoten, v Kranju 3,9-odstoten in v Celju 7,6-odstoten. Zaradi razlik v prometu in posledične rasti cen na različnih območjih obstaja na določenih delih, zlasti Obali, bojazen pred presežnim povpraševanjem in ponovnim napihovanjem nepremičninskega balona.

Rast najbolj spodbuja večje kreditiranje
Pri geodetski upravi ob tem ugotavljajo, da rast prometa najbolj spodbujajo večje bančno kreditiranje prebivalstva za nakup stanovanj in zgodovinsko nizke obrestne mere. Veča se kupna moč tistih, ki rešujejo svoje stanovanjsko vprašanje, investicije v stanovanja pa za bogatejše ponovno postajajo tudi zanimivejša finančna naložba.

Prodaja novih stanovanj je trenutno omejena na nasedle projekte, kar je sicer povečalo ponudbo na trgu, a vstop DUTB-ja na trg po mnenju nepremičninskih posrednikov ni bistveno vplival na prodajo rabljenih nepremičnin. Na območju Ljubljane pa so že predvideni novi nepremičninski projekti.