Skupni proračunski primanjkljaj je za letos določen za 839,3 milijona evrov oz. 2,1 odstotka bruto domačega proizvoda. Foto: Pixabay
Skupni proračunski primanjkljaj je za letos določen za 839,3 milijona evrov oz. 2,1 odstotka bruto domačega proizvoda. Foto: Pixabay

Skupni primanjkljaj po devetih mesecih je s tem pri 523,4 milijona evrov, kar je po navedbah ministrstva za finance skladno z načrti.

Proračunski prihodki so septembra dosegli 639,7 milijona evrov, kar je 30,9 milijona evrov več kot v istem lanskem obdobju.

Manj denarja iz proračuna EU-ja
V devetih mesecih skupaj so se proračunski prihodki ustavili pri 6,10 milijarde evrov, kar je za 76,5 milijona evrov oziroma 1,2 odstotka manj kot v istem obdobju lani. Kot so pojasnili na ministrstvu za finance, so dosegli 70,2 odstotka predvidenih prihodkov v sprejetem proračunu. Razliko na ministrstvu pripisujejo predvsem nižji realizaciji prejetih sredstev iz proračuna EU-ja zaradi prehoda v izvajanje novega večletnega finančnega obdobja.

Manjši odhodki
Odhodkov je bilo medtem septembra za nekaj več kot 633 milijonov evrov oziroma za 72,5 milijona evrov manj kot septembra lani. V devetih mesecih so odhodki proračuna skupaj dosegli 6,63 milijarde evrov, kar je okoli 404 milijone evrov oz. blizu šest odstotkov manj kot v istem obdobju lani in predstavlja 69,5-odstotno realizacijo glede na sprejeti proračun.

Glavni razkorak je po pojasnilih ministrstva treba pripisati manjšim naložbenim odhodkom in transferjem, razlog za to pa je prav tako izpad ob prehodu na izvajanje nove finančne perspektive. V devetih mesecih jih je bilo skupaj za 274,5 milijona evrov, kar predstavlja 34 odstotkov glede na sprejeti proračun.

Načrt: skupno 2,1-odstotni primanjkljaj
V skladu s proračunom, ki ga je DZ sprejel novembra lani, je proračunski primanjkljaj za letos določen za 839,3 milijona evrov oz. 2,1 odstotka bruto domačega proizvoda. To je najnižji predvideni primanjkljaj po začetku krize. Julija je sicer ministrstvo sporočilo, da bi bil lahko primanjkljaj ob koncu leta nižji, znašal bi lahko 714 milijonov evrov.