Podjetje Kovinoplastika Lož. Foto: MMC/Televizija Slovenija
Podjetje Kovinoplastika Lož. Foto: MMC/Televizija Slovenija


Vodstvo Kovinoplastike Lož je pred kratkim sprožilo postopek izredne odpovedi predsedniku sveta delavcev Alešu Hogetu, ki je hkrati tudi podpredsednik Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije (SKEI). Očitajo mu več kršitev obveznosti iz delovnega razmerja, pri čemer naj bi Hoge v času opravljanja sindikalne dejavnosti dejansko opravljal zasebne aktivnosti, kar pa je sindikalist odločno zanikal.

Hoge je bil za zjutraj povabljen na zagovor pred izredno odpovedjo, a je že pred tem dal vedeti, da se ga ne bo udeležil. Namesto tega so mu podporo izrazili tako zaposleni kot predstavniki SKEI-ja.

Na sestanku so jim pojasnili situacijo, a jih hkrati pozvali, naj gredo delat. Ves teden so na zaposlene namreč izvajali pritisk, je navedel Hoge, med drugim je njegova namestnica prejela opozorilo delodajalca zaradi organiziranja spontane zaustavitve dela.

Hoge je napovedal, da bodo počakali še do 14. ure, ko bodo prišli delavci iz naslednje izmene, sicer pa je z doslej izkazano podporo zadovoljen. Kaj se bo zdaj zgodilo z njim, ni mogel povedati, je pa napovedal, da se bo "boril do konca".

Podjetje: Delo poteka nemoteno
V Kovinoplastiki so za Slovensko tiskovno agencijo pojasnili, da je postopek zoper Hogeta zaradi suma več kršitev pogodbenih ali drugih obveznosti iz delovnega razmerja še v teku in ga zato ne morejo komentirati. Sicer pa delo v podjetju po njihovih navedbah danes poteka nemoteno.

Dopoldanskega shoda se je udeležila tudi Lidija Jerkič, predsednica ZSSS-ja, ki hkrati še vedno vodi tudi SKEI. Z dogajanjem v Kovinoplastiki Lož je po poročanju Radia Slovenija seznanila pristojno inšpekcijo. "Zame je to preprečevanje sindikalnega dela," je dejala Jerkičeva, ki je o dogajanju obvestila tudi varuhinjo človekovih pravic.

Protest v Kovinoplastiki Lož
Protest v Kovinoplastiki Lož