V podjetju pravijo, da imajo vsa ustrezna dovoljenja, a občina s tem ni zadovoljna. Foto: MMC/Televizija Slovenija
V podjetju pravijo, da imajo vsa ustrezna dovoljenja, a občina s tem ni zadovoljna. Foto: MMC/Televizija Slovenija
Ložani proti strupenemu kromu 6

Prebivalce Loške doline je konec marca vznemirila informacija, da namerava Kovinoplastika Lož v proizvodnji znova začeti uporabljati rakotvorno snov krom 6, ki so jo pred več leti že umaknili iz proizvodnje.

V torek so zato pred občinske svetnike stopili predstavniki podjetja, ta je v lasti Fincev, in pojasnili svoje namene. Svetnikov pa niso prepričali, saj je občina sklenila poostriti nadzor nad odpadnimi meteornimi in fekalnimi vodami iz podjetja.

Prav tako bo občina skušala vstopiti v postopek pridobivanja okoljevarstvenega dovoljenja, o dogajanju pa bo obvestila tudi vse sosednje občine v porečju Ljubljanice, večinskega lastnika Kovinoplastike Lož - finski sklad KJK - in vse pristojne institucije, je povedal Komidar.

"Vsi sklepi so bili soglasno podprti. Takšna enotnost, kot se je pokazala, je redka izjema oz. je do zdaj skoraj ni bilo," je dejal župan. Po njegovih besedah so predstavniki Kovinoplastike Lož občinskim svetnikom sicer pojasnili, da je ponovna uporaba kroma 6 v proizvodnji "potreba trga in želja kupcev".

Poskusi zastraševanja
Na vprašanje, ali se res širijo grožnje, da bo v primeru neuporabe kroma 6 prišlo do odpuščanj, je župan pritrdil, da se je tudi na občini "oglasil gospod, ki je poskusil zastraševati lokalno skupnost, naj se s tem ne ukvarja". Odzval se je tudi na govorice, da naj bi v Kovinoplastiki poskusno že uporabljali krom 6, in dejal, da upravičeno dvomi o izpolnjevanju vseh pogojev, ki jih narekuje evropska direktiva.

V družbi, ki je imela po lastnih podatkih avgusta lani 650 zaposlenih, so sicer zagotovili, da izpolnjujejo zakonske obveze za zaščito zaposlenih, vendar župan meni, da to ni dovolj, saj takšna tehnologija predstavlja nevarnost tudi za okolje. "Porečje Ljubljanice združuje devet občin, potencialno pa so ogroženi prebivalci vseh teh občin," je poudaril Komidar.

Posel s kromom 6 miruje
V Kovinoplastiki Lož so zapisali, da se dobro zavedajo zdravstvenih in okoljskih tveganj v vseh proizvodnih procesih, kjer se uporabljajo nevarne kemikalije. Skrb za zdravje ljudi in varno okolje je, so poudarili, med najvišjimi v poslovni filozofiji.

Zato so občinskemu svetu in Komidarju v torek predstavili dejavnosti in jim dali zavezo, da bodo še naprej upoštevali najvišje standarde zdravja in varstva okolja in izrazili željo po preglednem sodelovanju z lokalno skupnostjo in vsemi zainteresiranimi deležniki, so zapisali.

Glede konkretnega posla, pri katerem je bila predvidena uporaba kroma 6, za katerega so, kot zagotavljajo, opravili le fazo vzorčenja, so pred začetkom redne proizvodnje zaprosili za dovoljenje agencijo za okolje, ki ga še čakajo.

"Prav tako čakamo tudi na končno odločitev kupa, ki je žal že v prvih odzivih nakazal, da smo cenovno nekonkurenčni, kar pomeni, da so za sklenitev omenjenega posla možnosti zelo majhne. Zato so v Kovinoplastiki Lož trenutno vse dejavnosti v zvezi s tem poslom v mirovanju," so še dodali v družbi.

Ložani proti strupenemu kromu 6