Lokalne novice
Kovinoplastika Lož
V podjetju pravijo, da imajo vsa ustrezna dovoljenja, a občina s tem ni zadovoljna. Foto: MMC/Televizija Slovenija
VIDEO
Ložani proti strupenemu k...

Dodaj v

Ložani nasprotujejo vnovični uporabi rakotvornega kroma 6 v Kovinoplastiki Lož

Podjetje se bo še odzvalo
5. april 2017 ob 13:40,
zadnji poseg: 5. april 2017 ob 19:44
Lož - MMC RTV SLO, STA

Občinski svet Loške doline soglasno nasprotuje ponovni uporabi rakotvornega kroma 6 v Kovinoplastiki Lož, v podjetju pa mirijo, da posel miruje.

Prebivalce Loške doline je konec marca vznemirila informacija, da namerava Kovinoplastika Lož v proizvodnji znova začeti uporabljati rakotvorno snov krom 6, ki so jo pred več leti že umaknili iz proizvodnje.

V torek so zato pred občinske svetnike stopili predstavniki podjetja, ta je v lasti Fincev, in pojasnili svoje namene. Svetnikov pa niso prepričali, saj je občina sklenila poostriti nadzor nad odpadnimi meteornimi in fekalnimi vodami iz podjetja.

Prav tako bo občina skušala vstopiti v postopek pridobivanja okoljevarstvenega dovoljenja, o dogajanju pa bo obvestila tudi vse sosednje občine v porečju Ljubljanice, večinskega lastnika Kovinoplastike Lož - finski sklad KJK - in vse pristojne institucije, je povedal Komidar.

"Vsi sklepi so bili soglasno podprti. Takšna enotnost, kot se je pokazala, je redka izjema oz. je do zdaj skoraj ni bilo," je dejal župan. Po njegovih besedah so predstavniki Kovinoplastike Lož občinskim svetnikom sicer pojasnili, da je ponovna uporaba kroma 6 v proizvodnji "potreba trga in želja kupcev".

Poskusi zastraševanja
Na vprašanje, ali se res širijo grožnje, da bo v primeru neuporabe kroma 6 prišlo do odpuščanj, je župan pritrdil, da se je tudi na občini "oglasil gospod, ki je poskusil zastraševati lokalno skupnost, naj se s tem ne ukvarja". Odzval se je tudi na govorice, da naj bi v Kovinoplastiki poskusno že uporabljali krom 6, in dejal, da upravičeno dvomi o izpolnjevanju vseh pogojev, ki jih narekuje evropska direktiva.

V družbi, ki je imela po lastnih podatkih avgusta lani 650 zaposlenih, so sicer zagotovili, da izpolnjujejo zakonske obveze za zaščito zaposlenih, vendar župan meni, da to ni dovolj, saj takšna tehnologija predstavlja nevarnost tudi za okolje. "Porečje Ljubljanice združuje devet občin, potencialno pa so ogroženi prebivalci vseh teh občin," je poudaril Komidar.

Posel s kromom 6 miruje
V Kovinoplastiki Lož so zapisali, da se dobro zavedajo zdravstvenih in okoljskih tveganj v vseh proizvodnih procesih, kjer se uporabljajo nevarne kemikalije. Skrb za zdravje ljudi in varno okolje je, so poudarili, med najvišjimi v poslovni filozofiji.

Zato so občinskemu svetu in Komidarju v torek predstavili dejavnosti in jim dali zavezo, da bodo še naprej upoštevali najvišje standarde zdravja in varstva okolja in izrazili željo po preglednem sodelovanju z lokalno skupnostjo in vsemi zainteresiranimi deležniki, so zapisali.

Glede konkretnega posla, pri katerem je bila predvidena uporaba kroma 6, za katerega so, kot zagotavljajo, opravili le fazo vzorčenja, so pred začetkom redne proizvodnje zaprosili za dovoljenje agencijo za okolje, ki ga še čakajo.

"Prav tako čakamo tudi na končno odločitev kupa, ki je žal že v prvih odzivih nakazal, da smo cenovno nekonkurenčni, kar pomeni, da so za sklenitev omenjenega posla možnosti zelo majhne. Zato so v Kovinoplastiki Lož trenutno vse dejavnosti v zvezi s tem poslom v mirovanju," so še dodali v družbi.

A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
Krimsky
# 05.04.2017 ob 15:07
Finci naj blagovolijo krom uporabljati doma ...
~
... slovenskega Bhopāla ne rabimo ...
kolkrkaplc
# 05.04.2017 ob 16:03
Lokacija Kovinoplastike je zgrešena, a je kar je. To, da so prenehali pred leti, je edino prav.

Tu ne gre le za podjetje, ki služi namenu, to je ekološka grožnja. Loška dolina stoji na vrhu glavne vodne žile Ljubljanice in nato Save, in Donave. To je grožnja velikega dela Balkana, ne samo lokalno.
Celjan27
# 05.04.2017 ob 18:21
100% PODPORA LOŽANOM!!!

Kje so sedaj ekološka gibanja? Ljudje bi morali na ulice, ampak sedaj ko ekonomija pri nas cveti - pa naj zamižimo na eno oko?

Sloveniji bi morala postati vrhunska, tehnološka in eko država z butičnim in dragim turizmom. Ne pa da nam prodajajo neke lakirnice za delavce z minimalci in rakotvorne elemente, ki se jih zahod otepa.

Dober primer je Yaskava - in takim podjetjem bi morala država na široko odpirata vrata. Tudi s subvencijami (ali zastonj zemljiščem). Tu se dela dodatna vrednost na zaposlenega, ne pa tam, kjer so minimalci.
MADERA
# 05.04.2017 ob 14:50
Podpiram lokalno skupnost Loške doline. Kaj ti bo plača, če živiš v strahu pred rakom!
ThinkVision
# 05.04.2017 ob 16:00
Kolikor poznam zadevo, tehnologija Cr3 še vedno ne zadovolji osnovnih kriterijev kakovosti zaščite površin, ki so predpisane. Me pa preseneča, da občina vztraja z zamenjavo Cr6.
ajvard
# 05.04.2017 ob 14:43
v kromu in v lakirnicah je prihodnost!
tako pravi Miro.
radmil
# 05.04.2017 ob 16:51
Brez želje, da bi na ne vem kakšen znanstveni način razlagal, kaj je to 6-valentni krom (krom 6) predlagam vsem tistim, ki zagovarjajo njegovo uporabo, naj si ogledajo odlični ameriški film Erin Brockovich, v katerem je zablestela oskarjevka Julia Roberts. Gre za zgodbo uslužbenke v odvetniški pisarni, ki je kljub pomanjkljivi izobrazbi leta 1993 dosegla obsodilno sodbo proti družbi Pacific Gas and Electric Company (PG&E) of California, ki je morala nato oškodovancem, večinoma rakavim bolnikom, izplačati večsto milijonsko odškodnino, največjo do tedaj v ZDA.
conanbarbarian
# 05.04.2017 ob 14:42
Kako lahko nasprotujejo uporabi rakotvornih substanc :)
hervard
# 05.04.2017 ob 18:58
Se hlače tresejo tudi (30- 50) ostalim uporabnikom CR6 v Sloveniji ali so se spet spravili samo na enega siromaka?
smartass2011
# 07.04.2017 ob 09:54
Zakaj, ko pa je toliko pozitivnih učinkov. Zaradi rakavih bolezni se proda mnogo več zdravil in proti koncu delovne dobe ali na začetku penzije, zaposleni ne obremenjujejo več socialnih transferjev.
Bivši uporabnik
# 05.04.2017 ob 14:24
No, kje ste podporniki neoliberalizma???
Dobički grejo na Finsko, rakava obolenja pa ostanejo v Slo. Sramota! Zakaj je država dovolila prodajo strateškega podjetja v regiji??
tim sein
# 05.04.2017 ob 16:05
Ponujajo vam delovna mesta, vi pa tako kažete hvaležnost?!!! CCC. Kdor ne razume ironije, mu ne morem pomagat..
diax
# 05.04.2017 ob 15:34
Potem se krom 6 ne bo več uporabljal. Proizvodnja se bo zmanjšala. Posledično se bo povečala brezposelnost. In ljudstvu spet ne bo prav...
Bloodline
# 05.04.2017 ob 15:23
Zategnjeni malomeščani spet zavirajo razvoj gospodarstva. Vsi bi mel 2K€ plače, le delal nebi nihče nič. Krom se menda ne bo jedlo, ali pač?
vipmit
# 05.04.2017 ob 14:54
Potem prenehajmo točiti disel in bencina na črpalkah, ker sta tudi potencialno rakotvorna!
Kazalo