Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan
Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan

Načrtovanega shoda pred tovarno se je udeležilo precej več predstavnikov medijev in tudi nekaj policistov kot pa samih delavcev. Slednjih je bilo ob predstavniku sindikata mogoče našteti le tri.

Kot je ob tem povedal predsednik Konfederacije slovenskih sindikatov Gvido Novak, je vodstvu podjetja očitno uspelo prestrašiti delavce z grožnjami, da se shoda, ki so ga želeli sami, ne udeležijo, čeprav so pred tem v veliki večini pisno potrdili udeležbo.

"Z grožnjami se je začelo že v petek, nadaljevalo pa danes na jutranjem sestanku s zaposlenimi. Bili so tudi v stiku s policijo in tukaj je kar nekaj patrulj, čeprav ne vem, zakaj, saj imajo delavci pravico izraziti svoje nezadovoljstvo. Če bi bili v službi in ne na čakanju, bi v skladu z zakonom napovedali stavko, ker to ni bilo mogoče, so delavci sami izrazili željo po protestnem shodu," je dejal Novak.

Ob tem je dodal, da so se odnosi v podjetju v zadnjem letu dni precej poslabšali, Magna pa je po njegovem mnenju od enega izmed najboljših delodajalcev, predvsem zaradi odnosa in selitve proizvodnje v Gradec ter s tem povezanega odpuščanja, postala eden najslabših.

Nadaljevanje pogajanj

Pogajanja med vodstvom podjetja in predstavniki zaposlenih se bodo nadaljevala v sredo, od zadnjega srečanja pa po njegovih besedah ni bilo nobenih izmenjav stališč ali odziva s strani uprave, zato ne ve, kaj lahko pričakujejo.

Magna je vsakemu odpuščenemu delavcu ponudila izplačilo dveh plač, kar je nad tistim, kar mora podjetje izplačati po zakonu, vendar sindikat zahteva tri, za tiste, ki bi si službo našli še pred tem in bi zato dali odpoved sami, pa pričakujejo še eno dodatno plačo, saj podjetju ne bo treba plačati čakanja na delo. Zahtev za zdaj ne nameravajo omiliti.

Eden od treh zaposlenih, ki se je udeležil protesta, je dejal, da sam ni prejel nobene grožnje, se pa v podjetju menda po nepreverjenih informacijah sliši, da naj bi jih po elektronski pošti pozivali k temu, da se protesta ne udeležijo.

Delavec: "Pričakoval sem, da nas bo več"

"Prišel sem, ker sem pričakoval, da nas bo več, in bomo opozorili glede ravnanja našega delodajalca, od katerega že dve leti poslušamo laži in zavajanja," je dejal in dodal, da so tudi njemu ponudili delo v Gradcu, a ni nobenega zagotovila, da bo to trajalo dolgo, saj naj bi tudi tam za jeseni že napovedovali odpuščanja.

Protest pred Magno klavrno propadel

Napovedano zaprtje hoške lakirnice

Avtomobilski koncern je nedavno napovedal skorajšnje zaprtje hoškega obrata lakirnice. Takrat je sporočil, da se program presežnih delavcev nanaša na 90 zaposlenih, pri čemer naj bi nekaterim delo ponudil v svoji graški tovarni. Na zadnjem sestanku s sindikatom so predstavniki Magne predložili seznam 115 zaposlenih, razlogov za povečanje številke pa niso pojasnili.

V Magni sicer do konca pogajanj z zaposlenimi izjav o tem ne dajejo, so se pa za STA odzvali glede obtožb o grožnjah zaposlenim. Kot so povedali, so nad tem šokirani, saj da imajo visoke standarde preprečevanja kakršnegakoli tovrstnega ravnanja na delovnem mestu, zaposleni pa so natančno seznanjeni z vsemi postopki, kako ravnati, če se jim kaj takega zgodi.