Uradne ocene števila protestnikov še čakamo. Foto: MMC RTV SLO
Uradne ocene števila protestnikov še čakamo. Foto: MMC RTV SLO
Shod pred NLB-jem,

Kot je odzvanjalo po ljubljanskem Trgu republike, prvi razlog za proteste niso odpuščanja ali kršenja delavskih pravic. Razlog tiči v "upravičenem strahu", da bo odprodaja večinskega deleža Heliosa vodila v to - kot so zatrdili v sindikatih, vedo, kdo bo kupec podjetij. Moti jih, da državna banka skupaj s Kadom in Sodom odprodaja zdrava delovna mesta tujcem v negotovost, medtem ko politiki vseh barv delovna mesta postavljajo med najvišje prioritete.

NLB je namreč kot največja upnica družbe Zvon Ena napovedala zaseg delnic podjetja Helios, po zasegu pa nameravajo te delnice odprodati. Delnice Cinkarne, čigar delavci so danes tudi vzklikali proti bankam, sicer niso na prodaj. A ker ima Zvon Ena četrtinski delež v Cinkarni, se podobne usode bojijo tudi v tem podjetju.

Nučič: NLB ni večinski lastnik
Protestniki so svoje zahteve predali generalnemu sekretarju NLB-ja Samu Nučiču. Ta je poudaril, da banka ni večinski lastnik Heliosa. Je pa obljubil, da bo pismo sindikatov predstavil nadzornemu svetu še na današnji seji pod točko Razno. Protestniki so se zglasili še na sedežu Banke Slovenije, posebna sindikalna skupina pa je odšla tudi na vlado in v parlament, kjer so predstavili predlog za spremembo prevzemne zakonodaje.

Protestnega shoda so se udeležili zaposleni iz družb Cinkarna Celje, Helios Domžale in Steklarna Rogaška ter člani organov Sindikata kemijske, nekovinske in gumarske industrije Slovenije. To je bil eden glasnejših letošnjih protestov - govorniki pogosto niso prišli do besede ob spontanih skandiranjih: "Lopovi, lopovi, lopovi ..."

Shod pred NLB-jem,