Na finančni upravi (Furs) dohodnino najprej izračunajo za tiste, ki ne uveljavljajo olajšave za vzdrževane družinske člane ter nimajo dohodkov od opravljanja dejavnosti ali katastrskega dohodka. Foto: BoBo
Na finančni upravi (Furs) dohodnino najprej izračunajo za tiste, ki ne uveljavljajo olajšave za vzdrževane družinske člane ter nimajo dohodkov od opravljanja dejavnosti ali katastrskega dohodka. Foto: BoBo

Zavezancev za dohodnino je vsako leto približno milijon. Na finančni upravi (Furs) dohodnino najprej izračunajo za tiste, ki ne uveljavljajo olajšave za vzdrževane družinske člane ter nimajo dohodkov od opravljanja dejavnosti ali katastrskega dohodka. V drugem svežnju so po navadi izračuni za zavezance, ki so hkrati tudi vzdrževani družinski člani ali nimajo urejenega rezidentskega statusa in posamezne manjše skupine zavezancev, za katere Furs v marcu še nima celovitih podatkov.

Letos bodo prvi paket izračunov na pošto predvidoma poslali v torek, 31. marca, nanje pa se bo mogoče pritožiti najpozneje do 30. aprila. Če se bodo zavezanci z izračunom strinjali, bodo morali morebitno premalo plačano dohodnino doplačati najpozneje do 1. junija, preveč plačano dohodnino pa jim bodo vrnili na bančne račune 30. maja.

Zadnji delovni dan maja bo sledil drugi paket izračunov. Za te zavezance se bo rok za ugovor iztekel 29. junija, medtem ko je datum vračila dohodnine določen 29. julija, istega dne pa je tudi zadnji rok za doplačila.

Izračuna pa ne bodo prejeli zavezanci, za katere davčna uprava od izplačevalcev dohodkov ni prejela podatkov o odmeri dohodnine. Tisti zavezanci, ki do 15. junija izračuna ne bodo prejeli, bodo morali napoved vložiti sami, in sicer najpozneje do 31. julija.

Odpravljene nekatere olajšave
V letošnjih informativnih izračunih dohodnine bo prvič upoštevana odprava posebne osebne olajšave za čezmejne delovne migrante ter osebne olajšave za rezidente po dopolnjenem 65. letu starosti, ki jo je DZ z veljavnostjo 1. januar 2014 potrdil konec leta 2013. Poleg tega se zneski davčnih olajšav in osnov iz dohodninske lestvice že drugo leto zapored niso uskladili z inflacijo, kar je podaljšano tudi v leto 2015.