Vsi razumejo, da Slovenija ni Ciper, zatrjuje finančni minister Dušan Mramor. Foto: BoBo
Vsi razumejo, da Slovenija ni Ciper, zatrjuje finančni minister Dušan Mramor. Foto: BoBo
denar, bankovec, 10 evrov
IMF je ta teden izboljšal gospodarsko napoved za Slovenijo, za letos in prihodnje leto ji napoveduje 1,4-odstotno rast BDP-ja. Foto: BoBo
Privatizacija, Helios
Država je svetu s privatizacijo poslala signal, da se odpira, je prepričan minister. Foto: MMC RTV SLO
Konsolidacija javnih financ naj bi bila relativno dolgotrajen proces, ne pa hiter, je prepričan Mramor. Foto: BoBo
Šibko gospodarsko okrevanje vzbuja skrb
Mramor zadovoljen z napovedjo za Slovenijo

Z delegacijo, v kateri je bil tudi guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec, se je Mramor v preteklih dneh v Washingtonu udeležil letnega zasedanja Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke, v okviru katerega je opravil številne pogovore, tudi z novo vodjo misije IMF-a za Slovenijo Delio Velculescu, ki je pred prevzemom vodenja misije za Slovenijo vodila misijo za Ciper - tudi v času, ko je ta otoška država prejela mednarodno finančno pomoč.

Mramor je za TV Slovenija že zatrdil, da zato ne gre iskati podobnosti med Ciprom in Slovenijo: "Vsi razumejo, da Slovenija ni Ciper. Velculescujeva je velika specialistka, zato se veselim misije, ki bo decembra prišla v Slovenijo," je dejal.

Brez odrekanja ne bo šlo
Dodaja, da IMF zelo pozitivno ocenjuje ukrepe, ki jih je Slovenija že izpeljala. Spomnil je na strukturne spremembe, ki so se začele že v vladi Janeza Janše, nadaljevale pa v vladi Alenke Bratušek - to so spremembe ustave, reformi pokojninskega sistema in trga dela, dokapitalizacija in čiščenje bank ter zmanjševanje zadolženosti podjetij.

"To zelo cenijo in vidijo relativno veliko možnosti, da se Slovenija z nadaljevanjem te poti izvije iz te krize in da je prihodnost lepša," je povedal minister. Zaveda se, da je nekatere spremembe še treba izpeljati, saj druge rešitve za to ni. "Mislim, da ne bodo tako boleče, kot se govori. Vsak se bo pač moral nečemu malo odreči, da bomo lahko živeli bolje," je bil jasen.

Ob tem je poudaril, da razmere, v katerih se je znašla država, najbolj prizadenejo mlade. "Brezposelnost med mladimi je izjemno narasla. Izjemno visok je tudi javni dolg, ki ga mladim puščamo kot breme za prihodnost. Smo zelo slabi dedki, babice, očetje in mame, da svoje otroke tako zelo obremenjujemo z našimi zahtevami," je dejal. Kot pravi, gredo te zahteve prek tistega, kar lahko financiramo sami, zato se moramo zadolževati v tujini.

Ker se vračajo stari krediti, potrebujemo nove
Med pogovori, ki jih je Mramor opravil v Washingtonu, je beseda zato nanesla tudi na zadolževanje Slovenije.

"Pojasnili smo, da spremljamo, kaj se dogaja na finančnih trgih. Seveda bodo potrebne zadolžitve, kot so potrebne vsako leto. Ker se vračajo stari krediti, potrebujemo nove. Povedali smo, da bomo na finančne trge prišli takrat, ko bodo pogoji za nas najbolj optimalni," je pojasnil, a o podrobnostih ni želel govoriti.

Veliko odvisno od tega, kako bomo v prihodnjem letu vodili ekonomsko politiko
IMF je ta teden izboljšal gospodarsko napoved za Slovenijo, za letos in prihodnje leto ji napoveduje 1,4-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP), medtem ko je napoved rasti za območje evra popravil navzdol.

Kako bosta na gospodarsko rast Slovenije vplivala ohlajanje v Nemčiji in morebitna zaostritev napetosti v Ukrajini, je po ministrovih besedah težko oceniti. "Najbolj pesimistične napovedi kažejo, da bi se lahko gospodarska rast zaradi vseh teh vplivov zmanjšala za 0,7 odstotne točke," je dejal.

Spomnil je, da je slovenski izvoz zelo vezan na Nemčijo in na bližnje države, zato to ohlajanje lahko pomeni težavo tudi za našo državo. "Precej bo odvisno od tega, kako bomo vodili ekonomsko politiko v naslednjem letu. Če nam uspe z določenimi ukrepi vsaj delno nevtralizirati to ohlajanje, smo lahko tudi glede tega pozitivni," je napovedal.

S privatizacijo poslali signal, da se odpiramo
Vodilni predstavniki IMF-a so države, tako razvite kot hitro rastoče, ta teden večkrat pozvali k izvajanju strukturnih reform, glede Slovenije pa je bilo poleg nadaljnjega čiščenja bank in razdolževanja podjetij slišati tudi pričakovanja po nadaljevanju privatizacije.

Mramor je dejal, da se je Slovenija zavezala prodaji 15 podjetij, in sicer iz različnih razlogov. Takrat je imela omejen dostop do finančnih trgov, javni dolg pa je dosegel takšno višino, ki je na dolgi rok težko vzdržna, je pojasnil.

Država je svetu s tem poslala tudi signal, da se odpira, poleg tega pa so k privatizaciji prispevale še slabe izkušnje s korporativnim upravljanjem in tajkunskimi zgodbami. "S tega vidika mislim, da nova vlada ne bo ravnala drugače oz. v nasprotju s sprejetimi odločitvami v državnem zboru," je dejal.

Pomemben sklep letnega srečanja IMF-a in Svetovne banke je tudi to, da bi morale države skrbeti za takšno fiskalno politiko, ki bo kar najbolje podpirala gospodarsko rast. Pri tem je treba upoštevati zadolženost držav in poskrbeti, da se dolg ne bi povečeval. Konsolidacija javnih financ naj bi bil torej relativno dolgotrajen proces, ne pa hiter, je še pojasnil minister.

Šibko gospodarsko okrevanje vzbuja skrb
Mramor zadovoljen z napovedjo za Slovenijo