Pred kratkim je sindikat Pergam protestiral ter zahteval takojšnje ukrepe za rešitev Papirnice od bank in države. Foto: BoBo
Pred kratkim je sindikat Pergam protestiral ter zahteval takojšnje ukrepe za rešitev Papirnice od bank in države. Foto: BoBo

Družba Radeče Papir je svoje težave od decembra lani poskušala reševati s prisilno poravnavo. V načrtu finančnega prestrukturiranja je družba kot nujni ukrep finančnega prestrukturiranja in pogoj za to, da bo družba postala spet kratkoročno in dolgoročno plačilno sposobna, navedla najem posojila za obratna sredstva v višini treh milijonov evrov, glede katerega so potekala pogajanja z domačimi bankami (NLB, NKBM, Abanka Vipa) že od julija 2011.

Omenjeno posojilo bi zagotovilo nadaljnje obratovanje proizvodnje družbe, je takrat v sporočilu za javnost zapisalo vodstvo družbe.

NLB ni izplačal svojega dela posojila
Zaradi nesprejemljivih in deloma tudi pravno spornih pogojev, ki jih je NLB postavil za svoj del črpanja posojila 780.600 evrov, črpanje posojila za obratna sredstva v višini 2,78 milijona evrov družbi ni bilo na voljo niti do 21. marca, so pojasnili v družbi.

Odstop od posla za centralno banko Indonezije
Oba papirna stroja sta se ob pomanjkanju likvidnih sredstev dokončno ustavila februarja. Družba je morala odstopiti od posla za centralno banko Indonezije in zaradi nezmožnosti potrditve, da razpolaga s potrebnimi finančnimi sredstvi za izvedbo posla, tudi od drugih poslov na stroju za proizvodnjo bankovcev in zaščitenih papirjev.
V stečaj tudi Gradbeno podjetje Bežigrad
Prisilna poravnava ni prinesla rešitve niti za Gradbeno podjetje Bežigrad, stečajni upravitelj pa bo kar dozdajšnji prisilni upravitelj Janez Artič. Upniki lahko terjatve prijavijo do 2. julija. GP Bežigrad je imel 30. septembra lani za 14,4 milijona evrov obveznosti do upnikov. Od tega je bilo 4,9 milijona evrov nezavarovanih terjatev, ki jim je družba ponudila 50-odstotno poplačilo v dveh letih. Zavarovanih terjatev je bilo za 9,3 milijona evrov, prednostnih pa za nekaj več kot 240.000 evrov.
Proizvodnjo ustavlja tudi Novoles Plus
Novoles Plus, ki je septembra lani obnovil proizvodnjo vezanega in slojastega lesa v prostorih nekdanjega Novolesa v Straži, v soboto nepreklicno prekinja proizvodnjo. Podjetje bo ostalo v mirovanju, 130 delavcev, ki so bili z enomesečnimi pogodbami začasno zaposleni prek agencij, pa čaka vnovična prijava na zavodu za zaposlovanje.

Kot je povedal direktor Novolesa Plus Franc Vovko, bi bilo treba za nadaljevanje proizvodnje razrešiti lastništvo, potrebna pa bi bila tudi velika vlaganja v proizvodnjo, v katere pa se kot najemniki ne morejo spustiti. Gre za gradbena dela, kot je vlaganje v parilne jame in energetiko, oz. za naložbe, ki jih ob prekinitvi najemne pogodbe ne bi mogli odnesti s seboj, je pojasnil ter dodal, naj bi bila za 25. maj razpisana dražba za prodajo obeh podjetij v stečaju kot celote. Omenjena dražba ob izdaji sklepa o prenehanju delovanja še ni bila razpisana, je še povedal Vovko.