Pogoji, ki jih NLB radeški papirnici postavlja za pridobitev 780.260 evrov posojila, so po navedbah papirnice nemogoči. Foto: BoBo
Pogoji, ki jih NLB radeški papirnici postavlja za pridobitev 780.260 evrov posojila, so po navedbah papirnice nemogoči. Foto: BoBo

Nova Ljubljanska banka je v petek upravi radeške papirnice sporočila, da ni pripravljena odobriti potrebnih 780.260 evrov posojila za obratna sredstva, ki bi skupaj s posojili drugih dveh bank Nove Kreditne banke Maribor in Abanke Vipa - obe bi prispevali po milijon evrov - družbo rešila pred stečajem.

Vodstvo tovarne je od NLB-ja pričakovalo, da bo tak odgovor že v petek prejelo tudi v pisni obliki, vendar banka tega še ni storila. "Ko bo zadeva dokončna, se bomo s prisilnim upraviteljem uskladili glede stečaja. Predlog naj bi bil podan ta teden ali najkasneje v začetku prihodnjega tedna," je dejal eden izmed direktorjev tovarne Janez Pezdirc.

Radeška papirnica in njen lastnik, družba G-M&M, sprejemata pogoje drugih dveh bank, NKBM-ja in Abanke Vipa, za najem posojila - vsaka po milijon evrov. Novopostavljeni pogoj s strani NLB-ja pa je po oceni radeške papirnice za družbo G-M&M in tudi njeno banko upnico Abanko Vipa nesprejemljiv in nezakonit.

Sindikat pripravlja protest
Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam pa bo v sredo s protestom opozorila na problematiko reševanja družbe Radeče papir. Protestni shod bodo pripravili pred poslopjem državnega zbora, pred sedežem NLB-ja in v Grosupljem pred podjetjem G-M&M, ki je lastnik Radeče papirja.

"Na shodu bomo od odgovornih ponovno zahtevali takojšnja in konkretna dejanja za rešitev podjetja Radeče papir in s tem ohranitev 370 delovnih mest ter glede na naročila perspektivne proizvodnje, ki v zadnjem času propada pred našimi očmi," je pojasnil predsednik Pergama Janez Posedi.