Medveškova je z notranjimi informacijami izigrala druge upnike. Foto: BoBo
Medveškova je z notranjimi informacijami izigrala druge upnike. Foto: BoBo
Primorje revizorko poplačal s stanovanjem

Medveškova, lastnica Revizijskega centra, d. o. o, je izračunala in ocenila, da so njene pretekle revizije za Primorje in povezane družbe vredne 66.000 evrov. Ker je imela notranje informacije o slabem poslovanju Primorja, jih je izkoristila in upravi, natančneje Robertu Brajdihu, izvršnemu direktorju Primorja, predlagala poplačilo z dvosobnim stanovanjem, vrednim 176.000 evrov.
Ker ji je za to stanovanje zmanjkalo 110.000 evrov, sta z Brajdihom podpisala še pogodbo o kreditiranju. S tako imenovano verižno kompenzacijo - kot sta imenovala posel - je Primorje kreditiralo Medveškovi preostanek stanovanja, ona pa naj bi v zameno opravila še eno revizijo.
Svojo storitev, ki še ni bila izvedena, je ocenila na vrednost posojila, torej 110.000 evrov. Kar je še enkrat več kot preteklo leto. Tanja Medvešek je tako kršila vsaj dva člena zakona o reviziji. "Vse tovrstne storitve, ki jih opravlja revizor, zraven pa revidira, so prepovedane," pravi Mojca Majič, direktorica Agencije za javni nadzor nad revidiranjem.
Kršitev. In kaj zdaj?
In kaj to pomeni za revizorko? Agencija je v dveh letih in pol odvzela le eno licenco, nadzoruje pa 211 revizorjev. Medveškova, ki je zlorabila notranje informacije Primorja, pod vprašajem pa je tudi njena nepristranskost, za zdaj ostaja revizorka.
Da gre za dovolj hudo kršitev, pa meni direktor inštituta za revizijo Marjan Odar. Leta 2008 so sicer izgubili večji del pooblastil in so podrejeni agenciji. Izrekajo pa priporočila o sankcijah tudi v tem primeru, a jih agencija redko usliši, pravi Odar.
Primer bodo preučili
Na agenciji, ki je pristojna za sankcije, so prejeli tudi dokumentacijo, ki so jo pridobili na RTV Slovenija in jo bodo preučili. Po odgovore je novinarka odšla tudi v revizijski center, a do Medveškove ni mogla priti.
V elektronskem sporočilu pa je napisala: "Dogovorjen način poplačila terjatev je bil v tistem času zakonit, v tem obdobju delovanja naročnika tudi običajen način plačila svojim dobaviteljem." A Majičeva vztraja: "Ne, to ni dovoljeno."

Medveškova je zlorabila vsa pooblastila in se postavila v prednostni položaj pred drugimi upniki. Primorje je namreč dva tedna v stečaju, nepoplačani delavci se preživljajo s paketi humanitarnih organizacij, Tanja Medvešek pa bo s svoje terase uživala v sončnih zahodih.

Primorje revizorko poplačal s stanovanjem