Foto:
Foto:
Pogodbo je v imenu države podpisal finančni minister Dušan Mramor.

Pogodbo je podpisal finančni minister Dušan Mramor, gre pa za prenos 55 odstotkov državnega deleža v PBS-u na NKBM. Ta bančna skupina bo obvladovala 13,4-odstotni tržni delež.

Z obvladovanjem tolikšnega tržnega deleža naj bi pomembno pripomogla h konsolidaciji slovenskega bančnega sektorja. Vrednost omenjenega državnega deleža je ocenjena na 683,8 milijona tolarjev. Postopek združitve naj bi bil končan do konca leta, PBS pa naj bi se v bančno skupino NKBM vključil 1. januarja.

Vrednosti obeh bank po prenosu delnic
Nova kreditna banka Maribor, ki je trenutno navzoča predvsem na Štajerskem in na Primorskem, se bo s prenosom državnega deleža tudi dokapitalizirala, njena vrednost po povečanju osnovnega kapitala pa se bo zvišala na približno 44 milijard tolarjev. Vrednost PBS-a bo ostala pri 3,3 milijarde tolarjev.

PBS - hčerinska banka
PBS bo tako v 55-odstotnem lastništvu NKBM-ja, druge največje slovenske banke, preostalih 45 odstotkov pa bo ostalo v lasti Pošte Slovenije. S prenosom deleža bo PBS postala hčerinska banka NKBM-ja, a bo za zdaj še samostojna pravna oseba.