Romana Pajenk je lani pričala pred parlamentarno komisijo za ugotavljanje zlorab v bančnem sistemu. Foto: BoBo
Romana Pajenk je lani pričala pred parlamentarno komisijo za ugotavljanje zlorab v bančnem sistemu. Foto: BoBo

Podlaga za to je bila ovadba parlamentarne komisije za ugotavljanje zlorab v bančnem sistemu, ki je ugotovila, da obstaja utemeljen sum, da je Pajenkova na dveh zaslišanjih pred njihovo komisijo lagala o podeljevanju posojil svojemu bratu.

Nekdanja predsednica uprave Probanke Romana Pajenk je namreč aprila lani med pričanjem pri parlamentarni bančni komisiji zatrjevala, da o poslih brata Tomaža Ročnika in o posojilih, ki jih je najemal v tej banki, ne ve nič. "Niti en kreditni posel vam ni ostal v spominu?" jo je 14. aprila lani spraševal predsednik komisije Anže Logar (SDS). "Ne, nikoli nisem bila na seji, nisem imela papirjev njegovih, nič od tega," je odgovorila.

Tudi o svojem podpisu na aneksnih pogodbah o podaljšanju posojil bratu ni vedela nič. "Verjetno v kakšnem kupu je bil tudi to," je dejala. Logar pa jo je vprašal: "Vam je slučajno kar podpis padel na tisti papir ali kako?" "Kot menedžer na banki imaš pogosto kupe papirjev za podpisat," je dejala. Posnetek seje si lahko ogledate spodaj.

Logar prepričan, da je Pajenkova lagala
Tudi zato je Anže Logar prepričan, da imajo neizpodbitne dokaze, da je Pajenkova lagala: "Ga. Pajenk se je delala zelo nevedna glede poslov svojega brata, uspeli smo dokazati vsaj do utemeljenega suma, da je pri tem zavajala javnost in da je krivo pričala." Zdaj je na potezi tožilstvo, že sama ovadba pa je po oceni Logarja "precedenčni primer, da se bo vsaka oseba, ki priča pred preiskovalno komisijo, zavedala resnosti svojega pričanja, na koncu koncev pred davkoplačevalci".

Komisija namerava zaradi krivega pričanja kazensko ovaditi še nekaj zaslišanih prič, a njihovih imen še ne želi razkriti. Odziva Romane Pajenk nam ni uspelo dobiti.

Zaradi krivega pričanja ovadili Romano Pajenk
Zaradi krivega pričanja ovadili Romano Pajenk