Izklop omrežnih regulatorjev naj bi povzročil negotovost v energetskem sistemu. Foto: MMC RTV SLO
Izklop omrežnih regulatorjev naj bi povzročil negotovost v energetskem sistemu. Foto: MMC RTV SLO
Premogovnik Velenje
Nezadovoljni so tudi v Premogovniku Velenje, kjer je stavkovni odbor sestavil štiri stavkovne zahteve in napovedal opozorilno stavko. Foto: MMC RTV SLO
Prekinitev stavke v tešu
Zbor delavcev v TEŠ-u

Sevčnikar je novinarki RTV Slovenija Duški Lah pojasnil, da so dokument prejeli od agencije za upravljanje s kapitalskimi naložbami, v njem pa je zapisano, da so bili vsi postopki zoper Rotnika nezakoniti.
HSE mora zdaj vrniti Rotniku njegov položaj, v ponedeljek pa bo sindikat preveril, ali je bilo to tudi storjeno. Po Sevčnikarjevem mnenju novi direktor Simon Tot nikoli ni bil direktor TEŠ-a. Lahko bo sicer še naprej nemoteno prihajal na svoje delovno mesto, vendar to pa po Sevčnikarjevih besedah ne bo vplivalo na projekt TEŠ6. Kot je pojasnil, stavke niso zamrznili, zato ker bi se bali posledic, saj so v TEŠ že "stari mački", kar se tiče stavkovnih dejavnosti.

Nekdanji direktor TEŠ-a Uroš Rotnik še ne ve, ali bo od nadzornikov družbe, ki so ga pretekli četrtek odstavili, zahteval odškodninsko ali kazensko odgovornost. Kot je dejal, je o tem še prezgodaj govoriti. Najprej bo preučil dokument agencije za upravljanje s kapitalskimi naložbami, v katerem je ta ocenila, da je bil nezakonito razrešen.
Sprva je bila stavka predvidena za sredo dopoldne, ko bi bili regulatorji izklopljeni od 7. do 10. ure. Vzrok je bil, po mnenju delavcev, nezakonita razrešitev direktorja Termoelektrarne Šoštanj Uroša Rotnika. Sredo bodo po novem izkoristili za obveščanje članstva o zadnjih dogajanjih.
Je bila Rotnikova odstranitev zakonita?
Delavci so od pristojnih inštitucij zahtevali, da preverijo, ali je bila Rotnikova odstranitev skladna s slovenskim pravnim redom.

Stavka v Premogovniku Velenje:

- Opozorilno stavko so napovedali tudi v Premogovniku Velenje. Postavili so štiri stavkovne zahteve, med katerimi je (tretja) tudi takojšen pogovor z vodstvom in nadzorniki HSE-ja. Če pogovora ne bo, bodo 26. novembra stavkali.

- V premogovniku zahtevajo tudi, da se vodstvu TEŠ-a omogoči podpis pogodbe o poroštvu za črpanje 110 mio. evrov posojil Evropske investicijske banke, redno tedensko obveščanje o gradnji TEŠ-a 6 in pojasnitev razmer ter vizijo razvoja HSE-ja in odvisnih družb.

Simon Tot potrebuje varovanje?
Delavci so napovedali, da bi se stavki odpovedali, če bi jih "pristojni prepričali, da je bila Rotnikova razrešitev legitimna in zakonita", je dopoldne dejal Sevčnik in dodal, da lahko novi direktor Simon Tot v podjetje pride, kadar želi, a se mora prej napovedati. Razpoloženje med delavci je namreč slabo, stavkovni odbor pa mu je pripravljen zagotoviti varnost.

Tota do pisarne pospremili policisti
Simon Tot je sicer v spremstvu policije in s sodno odredbo v rokah okoli 15. ure nato le vstopil v Termoelektrarno Šoštanj in v svojo novo pisarno.

Naslednji korak: splošna stavka v slovenski energetiki?
Zbora delavcev TEŠ-a so se udeležili tudi predstavniki drugih elektroenergetskih podjetij, med njimi Franc Dolar iz sindikata delavcev energetike, ki je dejal, da bodo tudi oni kmalu sklicali stavkovni odbor, ki bo odločal o splošni stavki v slovenski energetiki. Sporazum o reorganizaciji elektrodistribucijskih podjetij, ki so ga podpisali z gospodarsko ministrico Darjo Radić, se po njegovih besedah namreč ne uresničuje.

Zaskrbljenost zaradi TEŠ-a 6 so znova izrazili tudi v Savinjsko-šaleški gospodarski zbornici in mu izrekli vnovično podporo. Dejali so, da se bo proizvodnja električne energije brez tega projekta v TEŠ-u po letu 2016 zmanjšala za 60 odstotkov, kar pomeni manjši odkop premoga v Premogovniku Velenje in s tem ogrozitev številnih delovnih mest. Slovenija bo hkrati postala dvakrat bolj odvisna od uvoza električne energije.

Prekinitev stavke v tešu
Zbor delavcev v TEŠ-u