Foto:
Foto:
Denar
Je Hidria Rotomatika subvencijo dobila zaradi sorodstvenih vezi, se sprašujejo Slovenske novice. Foto: MMC RTV SLO

Da je vodstvo Hidrie Rotomatike v jeseniški obrat, kjer delavci že od ponedeljka stavkajo, iz Idrije premestilo nekaj delavcev, ki so zasedli stroje stavkajočih, dejansko pomeni nadomeščanje stavkajočih, je, sodeč po odločbi, ki so jo posredovali stavkajoči, odločil inšpektor za delo Bogomir Ahec. "Vendar zakon o stavki, kakršen je v uporabi že 20 let, tega ne sankcionira," je še zapisal inšpektor.

Tuji delavci v Rotomatiki že več mesecev
Ob tem je inšpektor še ugotovil, da poročila medijev o tem, da so stavkajoče nadomeščali tudi agencijski delavci iz Makedonije in Bolgarije, niso resnična. Po preverjanju je inšpektor ugotovil, da v obratu na Jesenicah že več mesecev dela 12 delavcev iz Makedonije in BiH-a, ki pa so zaposleni pri delodajalcu s sedežem v Ljubljani.

Družba nima koncesije za posredovanje delavcev
Vendar omenjeni delodajalec, ki je svoje zaposlene napotil na delo v Rotomatiko, nima podeljene koncesije ministrstva za delo, družino in socialne zadeve za opravljanje dejavnosti posredovanja delavcev drugemu delodajalcu. Zato je inšpektorat tako proti Hidrii Rotomatiki kot proti omenjeni družbi predlagal postopek zaradi prekrška.

Na to, da v Rotomatiki delajo tuji delavci, ki jih je k njim napotila družba Gradeja, so opozarjali tudi stavkajoči, ki zdaj z zadovoljstvom pozdravljajo odločitev inšpektorja za delo. V sporočilu za javnost so še zapisali, da so "zadovoljni, da so se vse naše navedbe in prijave izkazale za utemeljene".

Večina proizvodnih delavcev na Jesenicah pri stavki vztraja do sklenitve sporazuma z vodstvom, ki pa ni pokazalo večjega interesa za pogajanja. Osrednja zahteva stavkajočih je dvig plač za proizvodne delavce, ki delajo v treh izmenah, ponoči in ob koncu tedna, s 593 evrov na 748 evrov in sorazmeren dvig plač v drugih plačnih razredih. Hidria Rotomatika na štirih lokacijah zaposluje 1.200 ljudi, od tega 169 na Jesenicah.

Do subvencij zaradi sorodstvenih vezi? Svetlik to zanika
Po poročanju Slovenskih novic pa je Hidria Rotomatika v šestih mesecih leta 2009 prejela 107.220 evrov državnih subvencij za skrajšani delovni čas oz. v povprečju 17.870 evrov subvencije za polni/krajši delovni čas na mesec.

Časnik ob tem opozarja na zanimivo povezavo med koncernom Hidria (tega, kot pišejo, prek družbe H & R lastniško obvladuje peščica menedžerjev na čelu s predsednikom upravnega odbora Edvardom Svetlikom) in ministrom za delo, družino in socialne zadeve Ivanom Svetlikom, čigar ministrstvo je podeljevalo subvencije. Edvard Svetlik je namreč po njihovih informacijah bratranec ministra Svetlika.

Ob tem časnik Slovenske novice še piše, da je Hidria leta 2008 ustvarila več kot 215 milijonov evrov prihodka, zato je po njihovem nenavadno, da dobiva državno subvencijo. Delavci naj bi sicer delali po 48 ur na teden, čeprav je podjetje dobilo za subvencijo za 32-urni delovnik. Zavod za zaposlovanje je sicer v Hidrii izvedel nadzor, a inšpektor ni odkril nepravilnosti, še pišejo.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je pisanje časopisa zanikal. Pojasnil je, da zakon natančno določa, kdo so lahko prejemniki in pod katerimi pogoji lahko pridobijo subvencijo. "Niti ministrstvo niti minister ni odločal o subvencijah, prav tako jih ni izplačeval, ampak so to skladno z zakonom opravljale pristojne službe zavoda za zaposlovanje."

Na zavodu za zaposlovanje so ob tem pojasnili, da niti posamezne družbe koncerna Hidria niti koncern Hidria v celoti niso med največjimi prejemniki subvencije. V ukrep je bilo vključenih 1.384 zaposlenih, izplačanih pa je bilo več kot 283.000 evrov. Zavod je zaradi večje preglednosti in nadzora sproti objavljal tudi vse prejemnike subvencij za polni delovni čas in stalno izvajal nadzor nad prejemniki sredstev.