Timošenkova in Putin sta dogovor dosegla pozno ponoči. Foto: EPA
Timošenkova in Putin sta dogovor dosegla pozno ponoči. Foto: EPA
Uslužbenec Gazproma
Pred odprtjem pipice bosta morala Gazprom in Naftogaz še podpisati ustrezni pogodbi. Foto: EPA
Dogovor o plinu

Ukrajina bo od prihodnjega leta dalje za ruski zemeljski plin plačevala toliko kot druge evropske države, kar pa je precej več, kot je plačevala zdaj. Zaradi spora so bile skoraj dva tedna prizadete številne evropske države. "V zelo bližnji prihodnosti se bo po zagotovilih Ukrajine pretok plina nadaljeval ," je po pogovorih zatrdil Putin.

Timošenkova pa je dodala, da bosta morala energetski podjetji, ruski Gazprom in ukrajinski Naftogaz, glede na dogovor sestaviti ustrezni pogodbi. "Takoj ko bosta dogovora o pošiljanju in o pretoku plina podpisana, bodo vzpostavljene vse tranzitne poti v Evropo," je dodala in ocenila, da je bil to uspešen dan, saj je bilo doseženo vzajemno razumevanje.

Po dogovoru bo Ukrajina letos za plin plačevala še 20 odsotkov manj kot evropske države, hkrati pa Rusiji ne bo zvišala stroškov pretoka plina.

Medvedjev odločno podprl dogovor
Potem ko je bil dogovor v Kremlju dosežen, je spregovoril tudi ruski predsednik Dimitrij Medvedjev, ki je zatrdil, da mora Ukrajina plačevati evropske cene, ki so več kot dvakrat višje od zdajšnjih. "Tukaj ni nič škodljivega. To je denar, ki ga plačujejo tudi drugi naši partnerji, in Ukrajina ga bo prav tako plačevala," je bil odločen.

Rusija postavila dvakrat višjo ceno
Gazprom je od Ukrajine zahteval, da že v letu 2009 plačuje evropsko ceno, ki znaša 450 dolarjev za tisoč kubičnih metrov plina, lani pa je plačevala 197,5 dolarja. Ukrajina, ki je padla v najhujšo recesijo v zadnjih destih letih, pa je dejala, da lahko plača kvečjemu 201 dolar za tisoč kubičnih metrov.

M. R.

Dogovor o plinu