Moskva je opozorila EU, da bi lahko ukrajinska zahteva po spremembi pogodbe privedla do nove krize. Foto: EPA
Moskva je opozorila EU, da bi lahko ukrajinska zahteva po spremembi pogodbe privedla do nove krize. Foto: EPA
Priobskoe
Rusko naftno vrtališče Priobskoe. Foto: EPA

V ponedeljek je Evropa trepetala pred ponovnim ukrajinsko-ruskim sporom, ki se je zgodil na začetku leta 2009, ko je Rusija zaprla plinsko pipico in velik del Evrope pustila v nemilosti mrzle zime. Tokrat je bil "naftni spor" na vidiku, ko je ukrajinski upravljavec Ukrtransnafta potrdil, da želi Ukrajina spremeniti pogodbo iz leta 2004, ki ureja uvoz ruske nafte v EU. Zahtevali naj bi določitev količine nafte, ki gre čez njihovo državo, in zvišanje plačila za dobavo, ki naj bi znašal do 20 odstotkov več. Če ne bi bilo dogovora, bi Rusija prekinila dobavo nafte Slovaški, Madžarski in Češki.

"Pripravljeni smo na dostavo pošiljke nafte, saj smo podpisali pogodbo. A če bodo kateri koli člen pogodbe kršili, kaj lahko storimo?" je dejal ruski premier Vladimir Putin. Novico o dogovoru je potrdil tudi Kremelj, ki podrobnosti pogodbe ni hotel komentirati. Znano je le to, da se nova pogodba nanaša le na leto 2010.

Ob naznanitvi dogovora si je pošteno oddahnil Bruselj. Evropski komisar za energetiko Andris Piebalgs je pohvalil Rusijo, da je uporabila mehanizem za zgodnje opozarjanje o želji Ukrajine, kar bi lahko prineslo številne nevšečnosti.