Cena, višja od 33 evrov, bi bila presenečenje, menijo v Iliriki. Foto: MMC RTV SLO
Cena, višja od 33 evrov, bi bila presenečenje, menijo v Iliriki. Foto: MMC RTV SLO
Ljubljanska borza
Razmere na slovenskem trgu kapitala niso tako ugodne,kot so bile ob uvrstitvi delnic NKBM-a na borzo. Foto: MMC RTV SLO

Kot je dejala Ani Klemenčič iz Gorenjske borznoposredniške družbe, se ji zdi cena 38 evrov, kolikor je bila zgornja meja za prodajo od Soda, za zdaj nekoliko pretirana. Dolgoročno po bo njenem mnenju delnica Save Re manj likvidna, razen če ne bo kdo določen, da pokupi delnice do določenega tečaja oziroma če bi se kdo odločil za prevzem.

Tudi Matjaž Bernik iz Ilirike meni, da bi se delnica ob uvrstitvi na borzo lahko povzpela do 30 evrov, v enem mesecu pa še za okoli 10 odstotkov. Kakršna koli višja rast bi bila po njegovem mnenju v tem trenutku presenečenje, saj se slovenski trg kapitala trenutno nahaja v drugačni fazi kot v primeru prve javne prodaje in uvrstitve NKBM-a na borzo, je povedal za MMC.

Dolgoročno se zdi Berniku naložba zanimiva, kako se bo gibala cena delnice, pa ne bo odvisno le od poslovanja družbe, temveč tudi od svetovnih gibanj na kapitalskih trgih.

V Potezi deleža ne bodo povečevali, v KD-ju tega ne želijo razkriti
V Potezi so za MMC dejali, da bi bila napoved konkretne vrednosti delnice v prvem mesecu zgolj ugibanje, glede na velikopotezne načrte, ki so bili predstavljeni, pa pričakujejo, da bo vrednost delnice Save Re dolgoročno naraščala. Poteza je kupila dobrih pet odstotkov delnic Pozavarovalnice Sava, bistveno pa ne nameravajo povečevati deleža v družbi.

Iz KD Groupa, kjer so pridobili 4,6 odstotka delnic Save Re, so za MMC dejali, da KD Skladi kratkoročnih trendov na borzi praviloma ne napovedujejo, na vprašanje, ali nameravajo povečati delež v Savi Re, pa so dejali, da posameznih naložbenih načrtov v skladu s poslovno politiko družbe ne želijo razkrivati.

A. M.