Delavci ostajajo na čakanju, ker, kot navajajo viri, ni denarja za delo na projektih in na gradbiščih. Foto: MMC RTV SLO
Delavci ostajajo na čakanju, ker, kot navajajo viri, ni denarja za delo na projektih in na gradbiščih. Foto: MMC RTV SLO

Dolgoletni prvi mož gradbenega podjetja SCT Zidar naj bi po navedbah virov Slovenske tiskovne agencije zatrjeval, da ne bo nikoli podpisal predloga za stečaj podjetja, saj naj bi to pomenilo konec podjetja. Trdno naj bi tudi vztrajal pri tem, da bo rešil SCT, pri čemer mu bodo pomagali bodoči strateški partnerji. Kateri so ti partnerji, ni znano.

Stečaj lahko predlagajo tudi neplačani delavci
SCT še ni dobil osemmilijonskega premostitvenega posojila, ki naj bi ga zagotovilo hrvaško podjetje EMS in s katerim naj bi družba delno poravnala plače zaposlenim, obenem pa naj bi s temi sredstvi omogočili nadaljevanje dela pri projektih, ki so družbi še ostali. Delavci so januarja dobili plačan prevoz na delo in malico ter 400 evrov akontacije plače, kar pomeni, da jim podjetje dolguje del januarske plače, celotno februarsko, marčna pa še ni zapadla.

Od 800 delavcev jih je okoli 600 na čakanju, tam pa ostajajo, ker ni denarja za delo na gradbiščih. Plačati namreč ne morejo niti nafte. Trenutno lahko tako vsak izmed delavcev vloži predlog za stečaj družbe.

Od januarja poteka prisilna poravnava
SCT je od januarja v prisilni poravnavi. Terjatve upnikov so konec lanskega septembra skupaj znašale 252,3 milijona evrov, od tega je za 196,7 milijona evrov navadnih terjatev in za 1,5 milijona evrov prednostnih terjatev.