Sindikati si že dolgo prizadevajo za višje pokojnine, s tem argumentom so nasprotovali tudi pokojninski reformi. Foto: MMC RTV SLO
Sindikati si že dolgo prizadevajo za višje pokojnine, s tem argumentom so nasprotovali tudi pokojninski reformi. Foto: MMC RTV SLO
Erjavec
Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec zagotavlja, da bo DeSUS vztrajal pri izredni uskladitvi pokojnin. Foto: BoBo
Lučka Böhm
Po besedah Böhmove trenutna pokojninska osnova ni ustrezna. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

"Trenutno sva s finančnim ministrom v fazi, ko zadeve usklajujeva, vendar je moj občutek, da se bo moral na koncu do predloga opredeliti predsednik vlade Miro Cerar," je dejal Erjavec, ki ostaja prepričan, da bo DeSUS na koncu uspešen, saj si ne predstavlja, da bi zaradi 20 milijonov evrov nastala "neka nestabilnost".

Letos bodo do regresa upravičeni upokojenci, katerih pokojnina ne presega 750 evrov. So pa znotraj koalicije že začeli razpravo o tem, da bi bili že prihodnje leto do regresa upravičeni vsi upokojenci, pri čemer pričakuje burno razpravo.

Erjavec bi podprl višanje pokojnin
Erjavec bi sicer podprl predlog Zveze svobodnih Sindikatov, po katerem naj vlada najnižjo pokojnino za 40 let pokojninske dobe zviša na 600 evrov, a ne verjame, da se bo Mramor s tem strinjal.

Glede zakona o demografskem rezervnem skladu je Erjavec dejal, da so prejeli prvo besedilo, na katerega so skupaj z ZDUS-om poslali pripombe. Pri tem je zanje ključnega pomena, da bi bil sklad samostojen in ne pod okriljem SDH-ja ali druge pravne osebe. V skladu pa si želijo tudi predstavnike upokojenskih organizacij in sindikatov.

Tudi ZSSS za zvišanje pokojnin
Zveza svobodnih sindikatov opozarja, da imajo upokojenci vse nižje pokojnine. Vladi predlagajo, naj najnižjo pokojnino za 40 let pokojninske dobe zviša. Po njihovem mnenju bi morala znašati približno 600 evrov.

"Dajemo pobudo, da se na novo prouči, ali najnižja pokojninska osnova, kot jo določa pokojninski zakon, še zagotavlja ustrezno višino pokojnin," je na novinarski konferenci Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) dejala izvršna sekretarka zveze za varnost in zdravje pri delu Lučka Böhm. Pokojninska osnova je po njenem pojasnilu odvisna od pokojninske osnove in dolžine pokojninske dobe.

Skoraj četrtina upokojencev je lani prejemala pokojnino, odmerjeno od najnižje pokojninske osnove, je povedala.

Pred petimi leti so bile pokojnine višje vsaj za 100 evrov, ugotavljajo v sindikatu gostinstva in turizma pri ZSSS-ju. Moški, ki se v tej dejavnosti upokojujejo zdaj, pa prejemajo pokojnino približno 450 evrov, je povedala sekretarka sindikata Karmen Leban.

POLITIČNI KROJAČI POKOJNIN
Se po januarski izredni uskladitvi pokojnin letos obeta še ena? Zakaj finančni minister Dušan Mramor trdi, da za takšen dogovor praktično ni prostora, medtem ko koalicijska partnerja Karl Erjavec in Dejan Židan menita, da je prav zdaj čas, ko bi lahko država z dodatno uskladitvijo vsaj za odtenek zmanjšala pokojninsko revščino? Kolikšne pokojnine zmore navrtana pokojninska blagajna? Kako vzdržen je slovenski pokojninski sistem? Je ob starajočem se prebivalstvu in omrtvičenem trgu dela sploh mogoče ustaviti drsenje realne vrednosti pokojnin? Kdaj bo na vrsti nova reforma? Podrobna analiza v četrtkovi Tarči z Jasmino Jamnik.

"Zahtevamo korekcijo," je dejal predsednik ZSSS-ja Dušan Semolič. "Najnižja pokojninska osnova mora biti v takšni funkciji, kot je minimalna plača," je opozoril.

Predlog zveze naj se po njegovih besedah vnese tudi v belo knjigo pokojninskega zavarovanja, ki bo po napovedih ministrstva za delo javnosti predstavljena v aprilu. Politiki naj po njegovih besedah poskrbijo, da se krivice odpravijo.

Starostna pokojnina moškega za 40 let pokojninske dobe, odmerjena od najnižje pokojninske osnove v skladu s pokojninsko reformo, je lani znašala 440 evrov, za žensko pa za 39 let pokojninske dobe 483 evrov, izhaja iz letnega poročila Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za lani.




Erjavec še ne popušča pri usklajevanju pokojnin
Sindikati, ZDUS in DeSUS bi višali pokojnine
Erjavec še ne popušča pri usklajevanju pokojnin
Sindikati, ZDUS in DeSUS bi višali pokojnine