Pri prodaji Telekoma se zapleta tudi po sprejemanju prvotne ponudbe britanskega sklada. Foto: Telekom Slovenije
Pri prodaji Telekoma se zapleta tudi po sprejemanju prvotne ponudbe britanskega sklada. Foto: Telekom Slovenije
Miro Cerar
Premier Cerar je dejal, da bo s komentarjem počakal na odziv Cinvena. Foto: BoBo
Cinven: Naša ponudba ni bila sprejeta
Poganja za nakup Telekoma se nadaljujejo

Nadzorni svet je namreč obravnaval in sprejel osnovno Cinvenovo ponudbo, ne pa torkovih dopolnil, ki za upravo SDH-ja niso sprejemljiva. Britanski zasebni naložbeni sklad je dan pred sejo nadzornega sveta SDH-ja namreč dopolnil svojo že podano končno ponudbo za večinski delež, in sicer zaradi zamud v postopkih regulatorne odobritve Telekomovega prevzema Debitela in transakcije s hčerinsko družbo v Makedoniji. Spremembe ponudbe pa za SDH niso sprejemljive.

Cinven je danes zjutraj sicer sporočil, da je sprejel uradno potrditev, da je SDH sprejel ponudbo z dne 20. maja. A Cinven "obravnava dopolnilo k ponudbi kot sestavni del ponudbe, brez katerega ne bi mogel nadaljevati postopka zaključka te transakcije. Na podlagi informacij, ki smo jih prejeli od SDH-ja, kjer dopolnilo k ponudbi ni omenjeno, Cinven razume, da ponudba ni bila sprejeta."

Sklad še sporoča, da so prepričani, da je dopolnilo "koristno za vse vpletene strani, ker zmanjšuje tveganje za neuspešen zaključek transakcije". Kot še dodajajo, dopolnilo "ob domnevi, da bosta zgoraj omenjena posla v Sloveniji (prevzem Debitela) in Makedoniji (združitev One) pridobila potrebna soglasja regulatorjev za predvideno dokončanje poslov, ne spremeni ekonomskih pogojev ponudbe".

"Pogovori so v teku"
Predsednik uprave SDH-ja Matej Pirc je medtem potrdil, da se pogovori med upravo SDH-ja in Cinvenom nadaljujejo. "Pogovori so v teku," je dejal, a je dodal, da v SDH-ju še najprej čakajo na uradni odziv Cinvena. Neuradno se sicer omenja, da je rok za odločitev Britancev petek opolnoči.

Premier Miro Cerar se je po odločitvi nadzornikov SDH-ja komentarja vzdržal, dokler Cinven ne poda svojega uradnega odziva.

Mramor: Odločitev nadzornikov logična
Minister za finance Dušan Mramor je odločitev nadzornikov SDH-ja, da sprejmejo osnovno ponudbo Cinvena, označil za logično in pričakovano. "Odločitev je logična in je bila tudi pričakovana. Potrditev zavezujoče ponudbe z 20. maja, ki se je iztekla opolnoči, je bilo edino, o čemer je lahko razpravljal SDH," je dejal Mramor.

Spomnimo, Cinven naj bi za tričetrtinski delež v Telekomu ponudil 130 evrov za delnico, vendar naj bi od tega 110 evrov na delnico izplačal takoj, dodatnih 15 evrov na delnico naj bi bilo odvisnih od razpleta odškodninskih tožb, še pet evrov pa od tržnega položaja družbe.

Uprava SDH-ja mora uskladiti končno pogodbo
Nadzorni svet SDH-ja je tako upravi SDH-ja v sredo na seji naložil, da z Cinvenom uskladi dokončno besedilo kupoprodajne pogodbe, nato pa bodo zopet odločali o končnem soglasju k prodaji. To naj bi se zgodilo predvidoma v enem tednu.

Predsednik uprave SDH-ja Matej Pirc je v sredo dejal, da je bil tako storjen velik korak k prodaji Telekoma, da pa družba še ni prodana. Uprava bo morala v pogajanjih upoštevati tudi sklepe vlade kot skupščine SDH-ja iz pretekle nedelje. Vlada je namreč zahtevala, da se v pogodbo vnesejo določila o ohranitvi sedeža Telekoma v Sloveniji in pa opcijska pogodba o odkupu družbe Soline.

Telekom: Postopek naj se čim prej zaključi
Iz Telekoma Slovenije pa sporočajo, da si še naprej želijo, da se postopek prodaje čim prej konča, ne glede na njegov izid. Znamenja, da se postopek približuje koncu, jih navdajajo z optimizmom, so zapisali za Slovensko tiskovno agencijo. "To je dobra novica za vse deležnike," so dodali.

V Telekomu so še spomnili, da so prodajni postopek vseskozi podpirali, spet pa so zatrdili, da je za poslovanje družbe pomembno, da ne traja predolgo.

"Telekoma, Krke, Cinkarne ne damo"
V Ljubljani se bo na Kongresnem trgu ob 17.00 začel protest Koalicije proti privatizaciji, združenju političnih gibanj, civilnodružbenih organizacij in sindikalnih konfederacij - vidna članica je tudi Združena levica.

Namen shoda je vlado odvrniti od nadaljnje privatizacije podjetij v državni lasti. "Telekoma Slovenije, Krke, Cinkarne Celje in drugih podjetij ne damo," poudarjajo. "Vlada Mira Cerarja namerava v poletnem zatišju za našimi hrbti privatizirati državno premoženje. Pokažimo ji, da budno spremljamo njene poteze," v pozivu na protestni shod poudarjajo nasprotniki privatizacije.

Predlagana strategija upravljanja državnih naložb po mnenju Koalicije proti privatizaciji ni strategija upravljanja, temveč strategija privatizacije. "Ohranimo državno lastnino in nadzor nad podjetji in ju uporabimo kot vzvod za uvedbo drugačnih politik. Takšnih, ki bodo temeljile na odločilni vlogi tistih, ki imajo največji interes za razvoj podjetij - delavcev, lokalne skupnosti in tukajšnjega prebivalstva," pravijo.

O Telekomu bodo govorili tudi v nocojšnji Tarči na TV Slovenija 1 ob 20. uri.

Cinven: Naša ponudba ni bila sprejeta
Poganja za nakup Telekoma se nadaljujejo