Tokrat je padla odločitev za prodajo, a do dejanskega dokončanja postopka prodaje je še veliko korakov. Foto: BoBo
Tokrat je padla odločitev za prodajo, a do dejanskega dokončanja postopka prodaje je še veliko korakov. Foto: BoBo

Prodaja Telekoma bo v četrtek tema oddaje Tarča na 1. programu TV Slovenija in oddaje Studio ob 17-tih na 1. programu Radia Slovenija.

SDH
Cerar je poudarjal, da je SDH od vlade neodvisen organ in da vlada v njegovo delo ne more posegati, kljub temu pa je danes s položaja premierja njegove nadzornike pozval, naj se odločijo za prodajo Telekoma. Foto: BoBo
Miro Cerar
Cerar je nadzornike SDH-ja pozval, naj se odločijo za prodajo Telekoma. Foto: BoBo
Nadzorni svet SDH je sprejel osnovno ponudbo za Telekom
Slovenija čaka na odločitev nadzornikov SDH-ja


Nadzorni svet je "pod določenimi pogoji" podal soglasje k zavezujoči ponudbi potencialnega kupca, piše v SDH-jevem sporočilu za javnost.

NS je obravnaval in sprejel osnovno Cinvenovo ponudbo in ne torkovih sprememb, ki za upravo SDH-ja niso sprejemljive. Upravo je zadolžil, da z britanskim zasebnim naložbenim skladom Cinven uskladi dokončno besedilo kupoprodajne pogodbe.

Ko bo ta dokument dokončno usklajen, bo uprava morala ponovno po soglasje nadzornega sveta.

Na seji so bili tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, državni sekretar Metod Dragonja in predsednik parlamentarne komisije za nadzor javnih financ Andrej Šircelj.
V Cinvenu poteze nadzornega sveta ne komentira, dokler informacije ne prejmejo uradno. Je pa Cinvenov predstavnik v Sloveniji dejal, da če je namen obeh strani resen, bo do posla prišlo.
Tudi premier Miro Cerar se je komentarja vzdržal, dokler Britanci ne podajo svojega uradnega odziva.
Dopolnjena ponudba
Cinven je v torek dopolnil svojo že podano končno ponudbo za večinski delež, in sicer zaradi zamud v postopkih regulatorne odobritve Telekomovega prevzema Debitela in transakcije s hčerinsko družbo v Makedoniji. To so tiste spremembe, ki za SDH niso sprejemljive.

Telekom Slovenije in Telekom Austria, lastnik drugega največjega slovenskega mobilnega operaterja Simobil, sta se oktobra lani namreč dogovorila za združitev njunih makedonskih hčerinskih družb One in Vip. Telekom je v združenem podjetju dobil 45-odstotni delež, pogodba pa vključuje opcijo za izstop Telekoma Slovenije iz družbe v roku treh let po zaključeni združitvi. Posel sicer še vedno čaka na zeleno luč s strani makedonskega varuha konkurence.

Telekom Slovenije je februarja ob tem kupil slovenskega ponudnika storitev mobilne telefonije Debitel. Celoten posel bo zaključen po pridobitvi soglasja pristojnih organov za varstvo konkurence.

Cerar pozival k prodaji
Premier je sicer pred dnevi dejal, da je Slovenski državni holding od vlade neodvisen organ, je nadzornike SDH-ja iz Bruslja pozval, naj sprejmejo odločitev za prodajo Telekoma.

Cerar je dejal, da je bilo preveč zamujenih priložnosti, da bi si lahko privoščili še eno, zato naj nadzorni svet "odgovorno izpelje še zadnje dejanje".

"Menim, da je treba danes odgovorno izpeljati še zadnje dejanje in se odločiti tako, kot je prav, kot narekuje Slovenskemu državnemu holdingu strokovna vest njegovih odločevalcev in kot je tudi ekonomsko upravičeno," je poudaril Cerar.
Cerar: Odstop nadzornikov bi bil neodgovoren
Možni so sicer bili razpleti seje nadzornega sveta SDH-ja, in sicer nesklepčnost zaradi odstopa najmanj treh nadzornikov, vnovična vrnitev odločanja vladi ter odločitev za prodajo oziroma neprodajo. Morebitni odstop nadzornikov pred odločanjem ali med njim je premier označil kot "skrajno neodgovorno dejanje, ki bi imelo precej hude pravne in odškodninske posledice".

Cerar je dejal, da je v letu in pol postopka razpisa in prodaje nastalo veliko stroškov. Dodal je, da je s samo neodločitvijo sprejeta odločitev o neprodaji, po njegovih besedah pa je Telekom v težkem položaju in nujno potrebuje strateškega lastnika, če želi ostati konkurenčen in preživeti na zahtevnem trgu telekomunikacij. Premier je tako stopnjeval pritisk na nadzorni svet SDH-ja.


SD izrazil nasprotovanje
Pred sejo pa so se oglasili tudi v SD-ju. Ponovili so svoje nasprotovanje in pozvali h končanju prodajnega postopka. Prodajna vrednost Telekoma s 30-odstotno prodajno premijo bi po njihovih ocenah morala biti vsaj 1,2 milijarde evrov.

Po mnenju stranke SD bi vlada lahko sprejela prejšnji četrtek podano mnenje nadzornega sveta SDH-ja, ki ni dal soglasja k prodaji, in kot skupščina ugotovila, da se postopek prodaje zaključi. Ponavljajo, da Cinven ni strateški partner in ravno tako ni dolgoročni odgovorni lastnik.

Protest proti privatizaciji
Koalicija proti privatizaciji
napoveduje protestni shod proti privatizaciji v četrtek, 11. 6., ob 17.00 na ljubljanskem Kongresnem trgu. Protestniki organizatorji jih pričakujejo okoli 3.000 se bodo podali pred stavbo Telekoma Slovenije, shod pa bodo zaključili na Trgu republike.

"Vlada Mira Cerarja namerava v času poletnega zatišja za našimi hrbti privatizirati državno premoženje. Pokažimo ji, da budno spremljamo njene poteze," pravijo organizatorji.

V Koaliciji proti privatizaciji so združena politična gibanja, civilnodružbene organizacije in sindikalne konfederacije. Glede privatizacije so zaskrbljeni tudi v Zvezi društev upokojencev Slovenije, nasprotnikom privatizacije pa so se pridružili tudi v Zvezi združenj borcev za vrednote NOB-ja, Inštitutu za delavske študije in v študentski organizaciji Iskra. Del koalicije je tudi parlamentarna Združena levica.

Odprto pismo za privatizacijo
Gibanje za privatizacijo pa je na člane nadzornega sveta SDH-ja naslovilo odprto pismo, v katerem poudarja, da bo prodaja Telekoma predstavljala umik politike iz gospodarstva in prispevala k prelomu s praksami, zaradi katerih je Slovenija postala mrtev rokav mednarodnih finančnih in kapitalskih tokov.

"Okrepila bo zanimanje za naložbe v Sloveniji, ki ga skoraj ni. Tako denimo za Mercator resne ponudbe ni oddal noben evropsko uveljavljen trgovec. Na dražbo Dela ni bilo nobenega mednarodno uveljavljenega založnika. Najuglednejši kupci so se nas izognili tudi v primeru Elana, Radenske in nekaterih državnih podjetij," so zapisali v pismu.

"Odločate o prodaji Telekoma Slovenije. Vaša današnja odločitev ni samo odločitev o enem podjetju. Izbirate med Slovenijo, odprto v svet ne le za tuj denar, ampak tudi za znanje in vrednote, ki prinašajo uspeh in Slovenijo ujetnico domačih oligarhij. Te z zapiranjem meja in preko državnega obvladovanja gospodarstva ohranjajo oblast v državi. Vzpostavljajo vzorec, da ni treba znati gospodariti in inovirati, ampak zadostuje biti pravilno politično povezan. Tudi zato mnoga podjetja propadajo in odpuščajo," pravijo v Gibanju za privatizacijo.

Prodaja Telekoma bo v četrtek tema oddaje Tarča na 1. programu TV Slovenija in oddaje Studio ob 17-tih na 1. programu Radia Slovenija.

Nadzorni svet SDH je sprejel osnovno ponudbo za Telekom
Slovenija čaka na odločitev nadzornikov SDH-ja