Mercator je vse bližje prodaji, obenem pa nasprotniki vse bolj opozarjajo na negativne posledice. Foto: MMC RTV SLO
Mercator je vse bližje prodaji, obenem pa nasprotniki vse bolj opozarjajo na negativne posledice. Foto: MMC RTV SLO

Če se borimo za vsako delovno mesto, ne moremo privoliti v to, da vlada samo nemočno opazuje, če so ogrožena delovna mesta.

Dejan Židan o tem, zakaj je Mercator tema na vladi


Slovenskemu državnemu holdingu je vlada naložila, naj postopek prodaje 53 odstotkov Mercatorja skrbno spremlja in o vsem vlado tekoče obvešča.

Država je sicer le posreden in manjšinski lastnik Mercatorja, a je vsem prodajalcem kljub temu naročila skrb, da pri prodaji "upoštevajo širše gospodarske vidike posla", kot so ohranitev delovnih mest in odnosi v dobaviteljskih verigah.

Od SDH-ja je vlada na prejšnji seji zahtevala SDH-jevo poročilo o poteku postopka in oceno tveganj prodaje ali neprodaje Mercatorja. SDH podatkov in argumentov vladi ni priskrbel, saj prodajalci podatkov temu niso posredovali. Ti so poslovna skrivnost. Posredoval jih je le NKBM.

Pirc: Poročali smo v skladu s pristojnostmi
Predsednik uprave holdinga Matej Pirc je pojasnil, da je ministrom poročal ustno in pisno o seji vlade, poročilo pa je holding po njegovih besedah pripravil v skladu z zakonodajo, pravili korporativnega upravljanja in zakonskimi pristojnostmi upravljavca državnih naložb.

Židan: Vlada ne sme le opazovati
Predstavniki vlade so bili po seji redkobesedni. Minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan je povedal, da je vlada sprejela tri sklepe. Dodal je, da je "za vlado pomembno, da se opredeli, kakor se v vsaki državi, če gre za veliko podjetje, ki zagotavlja več delovnih mest, v tem primeru posredno 100.000 delovnih mest". "Če se borimo za vsako delovno mesto, ne moremo privoliti v to, da vlada samo nemočno opazuje, če so ogrožena delovna mesta," je sklenil Židan.

Erjavec: Prodajo treba preprečiti
Zunanji minister Karl Erjavec, predsednik DeSUS-a, je ponovil stališče stranke, ki nasprotuje prodaji Mercatorja, in meni, da bi jo bilo treba preprečiti, saj gre po njihovem mnenju za preveč tvegano potezo. "Vidimo, da Agrokor zadaj nima resnega kapitala, podatki pa kažejo tudi, da bi lahko s prodajo Mercatorja zelo trpeli naši predelovalna in prehranska industrija," je dejal.

Erjavec je prepričan, da vlada tega ne sme dopustiti, ker je odgovorna za stanje v državi. "Če se vlada v to ne bo vpletala, bo imela nova vlada zelo veliko težavo, ker bo očitno sledilo množično odpuščanje delavcev, ne le v sistemu Mercator, ampak bodo trpeli tudi vsa slovenska podjetja in kmetje, ki dajejo svoje izdelke na police Mercatorja," je opozoril.

V konzorciju prodajalcev so sicer Pivovarna Laško, Pivovarna Union, Radenska, NLB, NKBM, Gorenjska banka, Prvi faktor - Faktoring, Banka Koper, Hypo Alpe-Adria Bank, NFD, Banka Celje in NFD holding. Od tega sta NLB in NKBM 100-odstotno v državni lasti, Pivovarna Laško kot največji posamični lastnik Mercatorja pa je prek Družbe za upravljanje terjatev bank in drugih lastnikov v skoraj 50-odstotni lasti države.

Nasprotovanje prodaji Mercatorja iz vrst sindikatov in nekaterih političnih strank se je okrepilo v zadnjih dneh. Pojavljajo se strahovi, da bi lahko imel Agrokorjev prevzem Mercatorja negativne posledice za zaposlene v trgovcu, za Mercatorjeve dobavitelje in na splošno za gospodarstvo, še posebej za kmetijstvo in živilskopredelovalno industrijo.




Če se borimo za vsako delovno mesto, ne moremo privoliti v to, da vlada samo nemočno opazuje, če so ogrožena delovna mesta.

Dejan Židan o tem, zakaj je Mercator tema na vladi