Banka Slovenije ne more biti država v državi, meni Pogačnik. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Banka Slovenije ne more biti država v državi, meni Pogačnik. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Pogačnik je na novinarski konferenci pojasnil, da so predlagali nekaj ključnih sprememb. Tako naj bi Računsko sodišče enkrat letno revidiralo poslovanje banke. Zdaj je namreč nedorečeno, je nadaljeval, kdo revidira in kdo nadzira centralno banko. Zato bi moralo po mnenju SDS-a Računsko sodišče nujno enkrat letno opraviti revizijo načrtnosti in pravilnosti poslovanja.

Dvakrat letno bi poleg tega osrednji bančni regulator moral po predlogu SDS-a poročati tudi državnemu zboru. Zaradi težav, v katerih se je razmeroma pred kratkim znašel bančni sistem, je to po mnenju stranke nujno. V zakon bi prav tako dodali še klavzulo, ki bi centralni banki nalagala, da bi, če bi katera izmed bank potrebovala državno pomoč, o tem obširneje poročala DZ-ju.

Manj bi dali za plače in zmanjšali število zaposlenih
V SDS-u predlagajo tudi spremembo sestave sveta Banke Slovenije, saj je zanje nesprejemljivo, da sta "organa guvernerja in viceguvernerjev ter sveta Banke Slovenije eno in isto". "To dejansko pomeni, da zjutraj viceguvernerji in guverner sprejmejo sklep, popoldne pa se ta isti organ sestane in sklepe potrdi," je ponazoril Pogačnik.

Zato bi moral biti svet centralne banke po mnenju SDS-a sestavljen iz strokovnjakov, ki niso zaposleni v Banki Slovenije, izjema pa bi lahko bil guverner, ki pa ne bi mogel biti predsednik sveta. Število zaposlenih v banki je po Pogačnikovih besedah tudi preveliko glede na vse naloge, ki jih ima.

Poleg naštetega so v predlog sprememb zapisali še, da bi se plače guvernerja in viceguvernerjev ob tem, da enako velja za Agencijo za zavarovalni nadzor in Agencijo za trg vrednostnih papirjev, uvrstile v zakon o plačah javnih uslužbencev, primerljive pa bi bile s predsednikom oziroma sodniki ustavnega sodišča.